Публикация

С какво неволно отблъскваме околните?

Природата не е еднакво щедра към външния вид на всички хора, но със сигурност, дори и да не изглеждаме като от корица на списание, можем да положим усилия да сме максимално приятни.


Както и обратното – дори и да имаме много природни дадености, можем да се занемарим до степен да станем неприятни за общуване.

Всъщност най-често отблъскваме околните с няколко основни недостатъка, които са напълно преодолими.

Развалени зъби, лоша устна хигиена и лош дъх от устата
Проблемът е, че много от хората с лош дъх не усещат това и се учудват защо околните избягват да се приближават до тях. За съжаление лошият дъх може да се яви и при здрави и поддържани зъби. Тогава причината трябва да се търси в устната лигавица или в стомашни проблеми.
По принцип не е добре да се приближавате прекалено до своя събеседник. Така ще избегнете доста конфузни ситуации.

Честото изплакване на устата със специална вода, дъвченето на ментови дъвки и смученето на ароматни бонбони могат да помогнат в случая. Но преди всичко – оправете си зъбите!

Пръскане на слюнка по време на говор
От този недостатък обикновено са засегнати по-емоционалните хора, които се разпалват и дори не се усещат, че буквално плюят събеседниците си. Още по-неприятно става, ако в ъглите на устните им се събира лепкава пяна.

Ако установите, че имате този проблем, опитвайте се да произнасяте съгласните звукове с по-малко напрежение. Преглъщайте по-често. Дръжте в ръката си кърпичка и постоянно избърсвайте устата си.

Обилен пърхут по главата
Понякога той е толкова изразен, че посипва раменете и гърба. Това винаги създава впечатление на нехигиеничност, дори и да се къпете редовно.

Пърхутът е вид кожно заболяване, което трябва да се лекува от специалист. А след това да се използват специални шампоани. Освен това е задължително периодично през деня да изчетквате и изтупвате връхната си дреха от насъбралите се люспици.

Неподдържани нокти с натрупана мръсотия
Този проблем е чисто хигиеничен. Ако държите на по-дълъг маникюр, непременно трябва да полагате грижи за него. Иначе, протягайки ръка за поздрав или при хранене в компания, със сигурност ще предизвикате неприятно впечатление.

Лоша миризма от цялото тяло
Това много рядко се дължи на медицински проблем – обилно изпотяване с неприятно миришеща пот. По-често става въпрос за нередовно посещение на банята. Или – по-често срещаното, дори и сред интелигентни хора – занемаряване на прането на бельото и дрехите. Защото от къпането има малък резултат, ако облечете отново дрехи, в които сте се потили обилно и сте носили с дни наред. Да не говорим за долните дрехи и чорапите...

Затова, ако имате дерматологичен или хормонален проблем, обърнете се към лекар. Ако не – просто не пропускайте банята и пералнята. И не се сърдете, ако някой загрижено ви сподели, че ви обкръжава неприятна миризма. Този човек най-вероятно ви мисли доброто и иска да ви спести много кисели физиономии и приказки зад гърба ви.

Коментари