Публикация

Ваксини срещу COVID-19 (интервю за bTV)

Ваксини срещу COVID-19 (интервю за bTV)

Ваксини срещу COVID-19 (интервю за bTV)

 

Предаване "Тази сутрин"

Водещ на рубриката Мария Ванкова

23 февруари 2021 г.

 

Някои акценти от интервюто:

- "Важно е масовото ваксиниране да започне. Колкото по-рано, толкова по-добре. Може да има някакви неудобства с организацията, но във времето ще бъдат изчистени."

 

- "Преболедувалите COVID-19 също могат да се ваксинират. Условието е да са минали 90 дни ако са лекувани с моноклонални антитела или реконвалесцентна плазма."

 

- "При някои ваксинирани са възможни локални или системни реакции. Локални - болка или чувствителност на мястото на апликацията, зачервяване. Системни - главоболие, умора, болка по мускулите и ставите, повишена температура. За ден-два обаче отшумяват."

 

- "В периода между двете апликации трябва да се пазим и да спазваме противоепидемичните мерки."

 

- "Можем да се учим от Израел и техния добър опит с масовото ваксиниране."

 

- "Една от многото фалшиви новини за ваксините срещу COVID-19 е че не са били тествани при животни. Това не е вярно. Има поне няколко научни публикации в авторитетни научни списания за тестване на тези ваксини при хамстери и маймуни."

 

Линк: https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/d-r-bajmakova-hubavo-e-i-preboleduvalite-da-se-vaksinirat-no-sled-90-dni.html?fbclid=IwAR1Pusk85ICC9XdH5cAHX3l73DpLRX93jqI7CxbctSUZCDD56dOEk6YFMkc

 

Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова, д.м.

Специалист "Инфекциозни болести"

24 февруари 2021

Коментари