Публикация

Поликистозата – честа причина за безплодие, риск за диабет и хипертония

Поликистозата – честа причина за безплодие, риск за диабет и хипертония

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е проблем, който може да засегне жени от всяка възраст. Той застрашава репродуктивното здраве на младите, а в по-зряла възраст крие опасност за целия организъм. Свързан е с многократно повишаване на риска от появата на диабет тип 2 и хипертония.


Още от самото начало се проявява с нарушения в менструалния цикъл (той е нередовен или липсва), повишено окосмяване (по лицето, гърдите, гърба и корема), мазна кожа, агне и наднормено тегло.


Инсулинова резистентност и дисбаланс на хормоните


„Въпреки редовния полов живот, жените може да страдат от безплодие. При насочено изследване на кръвта за СПКЯ се натъкваме на инсулинова резистентност с последвалата я хиперинсулинемия, а така също хиперандрогенемия (повишени нива на андрогените – мъжките полови хормони) и дислипидемия. При ехографски преглед диагностицираме уголемени поликистозни яйчници“, пояснява д-р Галина Аръшева, акушер-гинеколог, УМБАЛ „Медика“ – Русе.

Д-р Галина Аръшева
Д-р Галина Аръшева


Тя изтъква, че въпреки многобройните проучвания, все още не са напълно ясни причините за възникването на синдрома.

 

Приема се, че той е вследствие на генетична обремененост, че се дължи на ензимни нарушения в синтеза на различните хормони, повишена надбъбречна продукция, дефект в инсулиновото действие, който води до инсулинова резистентност.

 


Синдромът е водещ като ендокринологична причина за стерилитет при жените

 

защото те нямат редовен месечен цикъл или ако имат, той често е ановулаторен (без овулация).


Изследвания сочат, че между 44 и 70% от жените със СПКЯ, независимо дали са с наднормено тегло, имат инсулинова резистентност. Това повишава опасността от развитие на предиабет или диабет, както и от промени в мастната обмяна.


„От друга страна, не всяка жена с инсулинова резистентност и хиперинсулинемия е със СПКЯ. Инсулиновата резистентност е намалена чувствителност към метаболитния ефект на инсулина, което води до повишаване на глюкозната наличност и хиперинсулинемия.
Инсулинът, от своя страна, стимулира продукцията на андрогените от тека-клетките на яйчника. В черния дроб инсулинът намалява нивото на SHBG (глобулин, свързващ половите хормони) и така се увеличава нивото на и без това увеличения свободен тестостерон, произведен от яйчника. Трябва да отбележим, че инсулинът при здрави жени не води до тези промени“, изтъква д-р Аръшева.


Хиперинсулинемията при СПКЯ може да бъде повлияна чрез промяна в начина на живот


Добре е жената да премине на нискокалорийна диета и да повиши физическа си активност.


Могат да помогнат още:

  • Препарати, които повишават чувствителността към инсулина – метформин, глитазон;
  • Медиатори на инсулиновото действие: D-Chiro-Inositol и Myo-Inositol.

„Инозитолът е цикличен алкохол, има 9 изомера, най-важните от които са: Myo-Inositol и D-Chiro-Inositol. Чрез ензима епимераза става превръщането на Myo-Inositol в D-Chiro-Inositol. Тази конверсия е инсулинозависима и при по-високи нива на инсулина по-гoлямо количество Myo-Inositol ще се превърне в D-Chiro-Inositol. Така в един момент ще се изчерпи Myo-Inositol-ът. Това от своя страна води до повишен тестостеронов синтез в яйчника (D-Chiro-Inositol-ът има такъв ефект) и лошо качество на яйцеклетките, защото няма FSH (Фоликулостимулирщ хормон) сигнализиране поради ниските нива на Мyoinositol-а и D-Chiro-Inositol-а.

 

Поликистоза на яйчниците и инсулинова резистентност


Доказано е, че жените със СПКЯ имат ниски серумни нива на инозитол в сравнение със здравите. Оттук възниква необходимостта да запълним недостига на инозитол, но в адекватно съотношение на двата най-важни негови изомера - Myo-Inositol и D-Chiro-Inositol“, изтъква акушер-гинекологът.


Д-р Аръшева препоръчва приложението на препарата „Иногинол“, който освен D-Chiro-Inositol (500 мг) и Myo-Inositol (200 мг) в нужното количество, съдържа още:

  • ревифаст (ресвератрол) - естествен полифенол, който намалява оксидативния стрес и инсулиновата резистентност, характерни за СПКЯ;
    - манган (5 мг);
  • фолиева киселина (200 mcg) – понижава хомоцистеина (аминокиселина, която спомага за образуване на повече свободни радикали в организма);
  • витамин D3 (12.5 mcg)

При около 67-85% от жените със СПКЯ е констатирано ниско ниво на витамин D3, а това е допълнителен механизъм в развитието на инсулиновата резистентност, овариалната дисфункция и метаболитния синдром.


„Намалявайки инсулиновата резистентност при жените със СПКЯ, поддържаме ефективен яйчниковия резерв, подобряваме качеството на яйцеклетката, подпомагаме лечението на менструалните смущения, профилактираме здравето на жената в по-далечна пeрспектива“, обяснява д-р Аръшева.


„Иногинол“ е хранителна добавка, няма противопоказания и няма странични въздействия.

 

 

 

Коментари