Публикация

Д-р Иван Маджаров: По-голяма част от българите избира да се защити с ваксина

Д-р Иван Маджаров: По-голяма част от българите избира да се защити с ваксина

За доставките на ваксини на национално ниво, за плащания за работа на първа линия, за решенията и за проблемите, коментар на д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, пред БНР.


Д-р Маджаров каза, че се

 

очакват нови доставки на ваксини

 

което означава, че те ще се преразпределят в регионите, но те едва ли ще бъдат достатъчни за всички желаещи да се имунизират на този етап.


„Факт е, че в следващите два или три месеца се очакват затруднения с доставките от производителите, след това ще има нормализиране, призовавам за още малко търпение, виждам края на този вирус“, посочи д-р Маджаров.

Този процес ще е продължителен, за мен е удовлетворително, че най-после започнахме да говорим колко много хора желаят да се ваксинират, защото до преди миналата седмица темата бе, че има много нежелаещи за имунизация срещу Ковид-19, уточни специалистът.

Той смята, че вече е станало ясно, че по-голямата част от българите избира да се защити чрез ваксина.


Съветът на д-р Маджаров:

 

„Трудно е да си представим, че ще има кабинет на този етап, в който ще има три или четири ваксини, и ние ще може да си избираме с коя са се ваксинираме. Във всички случаи одобрените ваксини са безопасни, като страничните ефекти са от придружаващите вещества, а не от основния компонент на ваксината. Съветвам хората да се ваксинират спокойно, дори и да имат леки странични реакции, те отшумяват за ден, два. Получава се спокойствие и защита до след 15 дни, а след втората ваксина и много добра защита. Това заболяване остава неизвестно за нас, то се развива по различен начин. Очакваме да има голяма вълна, няма, обратно очакваме значителен спад, той не се случва“.


Прогноза за развитие на пандемията 


„По естествен път всяка следваща вълна от Ковид пандемията ще бъде по-ниска и затихваща от предишната, защото все повече хора се срещат с вируса. Проблемът е, че сега наблюдавам на фона на по-малко активни случаи през последните седмици, съответно по-голям брой пациенти в болниците и интензивните отделения. Това показва, че вирусът се нагажда към нас, еволюира и успява да предизвиква тежки състояния. Не искам да звучи плашещо, а да послужи като предупреждение да се спазват мерките за защита“, изтъкна д-р Маджаров.


Лекарят коментира, че не очаква да се случи нещо притеснително с отваряне на ресторантите от 1 март.


„По-скоро имам опасения за нощните заведения, но тогава път времето се стопля. Знаем, че миналата година веднага след като се задържаха температурите по-високи заболеваемостта спадна“, допълни председателят на БЛС.

 

Той съобщи, че

 

вече имат подписан анекс към НРД за 2020-2022 за новите плащания към медиците

 

„Независимо кой поставя ваксината - лекар в болница, ДЦК или общопрактикуващ колега ще му бъдат заплатени 10 лева", увери д-р Маджаров.


„Обществото се увери, че здравната ни система е готова да се справи със задачата - масова ваксинацията. Стига да има ваксини, могат да се поставят и по 100 000 на ден“, допълни той.

Коментари