Публикация

Доц. Кунчев: Пазят се вторите дози за всички ваксинирани

Доц. Кунчев: Пазят се вторите дози за всички ваксинирани

Ентусиазмът на хората за ваксиниране няма да се охлади, колкото по-рано човек се ваксинира, толкова по-добре, за да достигнем колективен имунитет.


Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНТ.


Той подчерта, че

 

държавата няма да се откаже от принципите ваксинацията срещу COVID-19 да бъде безплатна и доброволна


„Това обаче не означава да принизяваме важността на този процес. Защото всеки, който е взел решението за себе си, пази не само себе си. Пределно ясно трябва да знаем, че като общество ще се отървем от пандемията тогава, когато отнемем терена за действие на вируса. А ние го правим ежедневно – и с преболедувалите, и с хората, които сега се имунизират“, подчерта специалистът.


Според него

 

при 1-2 млн. ваксинирани българи няма да се стига до големи бройки новозаразени и препълване на болниците


Доц. Кунчев увери, че се пазят вторите дози за всички ваксинирани. Пази се първа и втора доза за изборната администрация - около 90 000 души.


По думите му никой с една доза не може да е сигурен, че е защитен.


„Не можем да излезем от характеристиката на продукта, няма как да не го следваме. Поели сме ангажимент към хората, че ще осигурим тези две дози, и ние ще го направим.


Зависим от доставките, за да възстановим „зелените коридори“

 

ако фирмите изпълняват стриктно договорите, много бързо можем да ги възстановим“, поясни главният държавен здравен инспектор и допълни, че на по-късен етап ще има възможност за избор на ваксина.


„Сертификатът за ваксиниране не е дискриминация, това дава възможност на хората да преминават по-бързо през гранични пунктове, защото са защитили себе си и останалите. Това е положителна дискриминация, няма да е държавата тази, която ще слага бариери. И да не го направи България, други държави го направят - Гърция, Турция, Хърватия“, каза още доц. Кунчев.


През изминалото денонощие в страната са регистрирани 1 822 нови случая на COVID-19

 

след направени 12 645 теста. Най-много са новозаразените в столицата - 503.


Излекувани са още 689 души, 53-ма са изгубили битката с пандемичния вирус.
В болници се лекуват 4 368 души. 370 се намират в интензивни отделения.


За последните 24 часа са ваксинирани 20 050 души. Общо имунизираните в страната са 188 512, от които 34 719 са получили по две дози.

Коментари