Публикация

Томислав Дончев: Водим разговори с няколко държави да ни доставят допълнителни ваксини

Томислав Дончев: Водим разговори с няколко държави да ни доставят допълнителни ваксини

България води разговори с няколко държави за доставка на допълнителни количества ваксини срещу COVID-19. Това каза в интервю за bTV вицепремиерът Томислав Дончев. Той уточни, че става въпрос за количества, които са извън договорените по линия на Европейския съюз. По думите му правителството няма скрупули да сключва такива споразумения, както правят и други европейски страни. Според него

 

няма проблем да се доставят дори руски ваксини,

 

ако бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата.

 

Дончев коментира, че дозите, които страната ни получава, са различни като количество от това, което е договорено и затова в момента има недостиг. Той каза, че България е поръчала най-много ваксини от АстраЗенека. По думите му по време на сключването на договора изпитанията на тази ваксина били най-напреднали.

 

„Очакванията бяха, че тя ще бъде одобрена първа и от нея ще пристигнат най-бързо количества. Поръчали сме достатъчно от всички ваксини. Големият проблем е, че всички производители забавят доставките, като се оправдават, че технологичният процес на производство е много труден“, каза Дончев.

 

Вицепремиерът заяви, че целта, която България си е поставила, е до края на летния сезон да бъдат имунизирани около 40% от населението.

Коментари