Публикация

Министър Ангелов: Неприятно ни изненада поредното редуциране на доставките на аденовирусната ваксина

Министър Ангелов: Неприятно ни изненада поредното редуциране на доставките на аденовирусната ваксина

В края на 2020 г. България изпрати до Европейската комисия заявка за 4,5 млн. дози от аденовирусната ваксина, които страната ни да получи в рамките на седем месеца. В края на януари производителят съобщи, че ще намали доставките си с 60%, или че у нас за месец февруари ще пристигнат около 261 хил. дози, вместо очакваните малко над 451 хил.


На 22 февруари mинистерството е уведомено за поредно редуциране на количествата за страната ни – вместо двете очаквани доставки - на 87 хил. дози (на 26-ти февруари) и на 54 хил. дози (на 28-ми февруари), България се очаква в близките дни, без да е посочено точно кога, да получи 52 800 дози. Доставени у нас до този момент са 117 600 дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca.


Това обясни министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред медии във Варна в отговор на въпрос за намалените доставки на количества от оксфордската ваксина. Проф. Ангелов подчерта, че

 

текущото изпълнението на ваксинационния план е съобразено с намаляване на доставките на 60%

 

но неприятната изненада идва от последващото поредно редуциране на дозите аденовирусна ваксина, предназначени за страната ни.


Министърът съобщи, че членовете на ЦИК, РИК и „Информационно обслужване“ АД, ангажирани с изборния процес, които са пожелали да бъдат ваксинирани, вече са получили първата доза от ваксината срещу Ковид-19. Имунизирани са и изявилите желание и имащи отношение към изборите областни и общински администрации.

Ваксинирането на членовете на секционните избирателни комисии също е започнало.


„Там, където партиите си съдействат с регионалните избирателни комисии, нещата се случват“, обясни проф. Ангелов и уточни, че необходимите за участниците в изборния процес ваксини са налични и се съхраняват в РЗИ по места.


Проф. Костадин Ангелов даде старт на работата на

 

последно поколение компютърен томограф в болница „Света Марина“ във Варна

 

С новата апаратура ще се разширят възможностите за диагностика на сърдечносъдовите и мозъчните заболявания, както и за изследване функцията на белия дроб. Апаратът е единствен по рода си в България, като от него могат да се възползват както възрастни, така и деца.

Коментари