Публикация

Метаболитният синдром бързо прераства в диабет, инсулт или инфаркт

Проблемът метаболитен синдром налага колаборация между различни специалисти, за да може пациентите да получат адекватно лечение и контрол на всички рискови фактори.


Особено важно е затлъстяването, повишената кръвна захар, високото артериално налягане, високият общ холестерол, високият „лош” холестерол и ниският „добър” холестерол да се повлияят възможно най-рано, защото ако това не се направи, метаболитният синдром бързо прераства в диабет, инсулт или инфаркт.

Около това се обединиха участниците във Втория интердисциплинарен научен симпозиум на Българския институт по метаболитен синдром, който се проведе в Правец.

Тазгодишното събитие беше посетено от над 200 водещи специалисти от страната - кардиолози, ендокринолози, невролози и общопрактикуващи лекари.

За първи път бяха представени резултати от нови проучвания, свързани с намаляване на риска от сърдечно-осъдови заболявания при хора с метаболитен синдром и диабет. Установено е, че е по-добре да се повлияват умерено и едновременно всички рискови фактори, вместо усилията да се концентрират само върху един от тях (например да се намалява твърде много кръвното налягане).

Освен класическите и добре познати опасности за поява на инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания, на форума се дискутираха и нови и не толкова познати рискове като например грипът.

Наскоро едно от най-престижните медицински списания в света The Lancet публикува анализ на 39 различни проучвания с простичкото заключение от всички тях, че ваксинирането срещу грип при хора със сърдечно-съдови заболявания намалява значително вероятността от възникване на инфаркт. За всяка държава е икономически по-ефективно да инвестира в профилактика и превенция на заболяванията.

Цената на ваксините е нищожна в сравнение  с тази, която влага данъкоплатецът за лечение на усложненията. За да дадат пример на своите пациенти, много от участниците в събитието се ваксинираха.

Коментари