Публикация

Първа бъбречна трансплантация за годината

Първа бъбречна трансплантация за годината

Тази нощ в УМБАЛ „Александровска“ бе извършена първата бъбречна трансплантация за 2021 година. Донорът е мъж на 29 години от Горна Оряховица, област Велико Търново, изпаднал в мозъчна смърт вследствие на хеморагичен инсулт.


Заради липса на подходящи реципиенти в листата на чакащи за трансплантации у нас,

 

сърцето е било транспортирано за Унгария по линия на сътрудничеството с Евротрансплант

 

За черния дроб са намерен подходящи реципиенти в Университетска болница „Лозенец”, а бъбреците на донора са транспортирани в Александровска болница.
Единият бъбрек не е бил подходящ за трансплантация поради установени съдови аномалии и нарушена перфузия.

 

Реципиент на здравия бъбрек е 48-годишен мъж от Разград с хронична бъбречна недостатъчност

 

който от две години се лекува на перитонеална диализа. Той е показал най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 5 поканени за оценка от листата на чакащи. След интервенцията пациентът се възстановява в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието му е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза.


Екипът на УМБАЛ „Александровска“ изказва искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.

Коментари

Добро утро.Моя син е 30 годишен и от 17 февруари му откриха ,че има глоромеролонефрит.Започна спешна хемодиализа.Беше му поставен катетър на слабините(inguinale) но направи инфекция.Днес във София му предложиха катетър отгоре гърдата или под гърдата.Не можа да ми обясни точно.Търся някаква информация но нищо не откривам.Бихте ли ми дали някаква информация.А до трансплантацията която извършихте сте най добрите.Дано моя син ,когато дойде ред за трансплантация сме при вас а не във Турция.Пожелавам ви много здраве и все така високи успехи!!

Здравейте, г-жо Добрева! Такива катетри поставят в Клиниката по диализно лечение в нашата болница. Доколкото знам се заплащат от пациента и той трябва да е напълно здрав. Най-добре е да попитате за подробности на тел. 029230 693 или началникът на клиниката проф. Евгений Възелов на тел. 029230515. Желая Ви успех и Ви благодарим за високата оценка за болница "Александровска"!