Публикация

52 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca бяха доставени в България

52 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca бяха доставени в България

52 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на Oxford University/AstraZeneca бяха доставени днес, 28 февруари, в страната.

 

„Тези количества вече се разпределят между 28-те регионални здравни инспекции в страната и приложението им ще започне веднага.


Дозите ще бъдат използвани за ваксиниране на заявилите желание за имунизация

 

и попадащи в една от първите четири фази на Националния ваксинационен план граждани“.


Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата и член на Националния ваксинационен щаб магистър-фармацевт Богдан Кирилов на брифинг пред сградата на „БулБио-НЦЗПБ“, където малко след 8:00 часа бяха доставени ваксините.


Разпределение на ваксините се извършва от Министерството на здравеопазването на база брой население и брой желаещи да бъдат ваксинирани.

 

Половината от получените днес дози са предназначени за кабинетите на общопрактикуващите лекари

 

а останалите ще бъдат на разположение на ваксинационните пунктове в страната за изпълнение на Националния ваксинационен план, стана ясно още от думите на маг.-фарм. Кирилов.


В отговор на журналистически въпрос относно запазената втора доза от двете иРНК ваксини, разрешени за употреба в ЕС и прилагани у нас, изпълнителният директор на ИАЛ обясни: „Втора доза от ваксините на Pfizer/ BioNTech и на Moderna се пази за всеки гражданин с поставена първа доза. За продукта на AstraZeneca препоръката на ваксинационния щаб е втората доза да бъде поставена на 10-ата седмица след първата, поради което всички пристигнали количества се прилагат“.

 

Коментари