Публикация

Възстановяват „зелените коридори” за ваксинация

Възстановяват „зелените коридори” за ваксинация

От днес се възстановяват т.нар. „зелени коридори“, с цел поставяне на ваксина и на хора, които не попадат в целевите групи на фази I – IV. Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов изпрати указания до председателите на Българския лекарски съюз - д-р Иван Маджаров, на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България - доц. д-р Любомир Киров, и до директорите на регионалните здравни инспекции за усвояване на всички дози от многодозовите флакони на наличните в страната ваксини.


Така, когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази I-IV от Националния план за ваксинация срещу COVID-19,

 

ще се имунизират и хора, непопадащи в целевите групи


Здравното министерство припомня, че с решение на Министерския съвет се направи изменение на Националния ваксинационен план, като се допусна, по изключение и при налични достатъчно количества ваксини срещу COVID-19, в събота и неделя, както и в следобедните часове на работните дни, да се имунизират и хора, които не попадат в целевите групи на фаза I – V. Заради забавяне на доставките на заявените дози ваксина от компанията „АстраЗенека“ от 25.02.2021 г. до 28.02.2021 г. ваксинацията на лица извън приоритетните групи от фаза I – IV беше временно преустановена.


Днес в страната бяха доставени 52 800 дози от оксфордската ваксина

 

което позволява възстановяване в цялост на ваксинационния процес. Регионалните здравни инспекции вече са получили разпределените им дози, допълват от МЗ.

 

 

 

Коментари