Публикация

През март и април в „ЛИНА”: Шест нови профилактични кампании

През март и април в „ЛИНА”: Шест нови профилактични кампании

Медицинска лаборатория „ЛИНА” предлага на своите пациенти шест нови профилактични кампании с изследвания на преференциални цени. Те важат през месеците март и април 2021 г. в самостоятелните ѝ филиали в областите: Бургас, Варна, Ямбол и Сливен.  За кампаниите не е необходимо направление от лекар или записване на час.

 

Таксата венепункция е 2 лв., а пробовземане за PCR – 5 лв.

 

Актуални профилактични  кампании март – април 2021г.

 

PCR тест за COVID-19

 

Real time PCR тестът остава най-надеждното изследване за доказване на COVID-19. До края на април  то е на намалена цена от 90 лв. на 80 лв. Резултатът е готов до 24 часа. По желание на пациента, той може да бъде  на английски език и да е придружен със сертификат също на английски,  необходим при пътуване. Тъй като „ЛИНА” е одобрена от Министерството на здравеопазването за доказване на COVID-19, нейните тестове се признават в чужбина. Резултатът и сертификатът се получават на място, в рамките на работното време на лабораторията.

 

Проби за PCR тестове се вземат на следните адреси: Бургас: ул. „Демокрация” №67, ул. „Княз Борис” №43,  к-с „Зорница” №57; к-с  „Меден рудник” №185; Поморие: ул. „Македония” №23; Несебър: ул. „Иван Вазов" №11; Айтос: ул. „Райна Княгиня” №2; Карнобат: ул. „Алекси Нейчев" №14; Руен: ул. „Първи май” №33; Царево: ул. „Милин камък” №1; Созопол: ул. „Черно море”, бл. 1 – партер; Средец:  ул. „Тодор  Николов” №10; Варна: ул. „Мадара” №22, бул. „Владислав Варненчик” бл. 28, ул.  „Дойран” №6; ул. „Народни будители” №3А (кв. „Аспарухово”); Ямбол: ул. „Васил Априлов” №2; Сливен: ул. „Криволак” №9. Актуалното работно време можете да видите тук.

 

Коронавирус - диагностичен панел

 

Той включва: пълна кръвна картина с 16 показателя; Рош Elecsys Anti-SARS-COV-2 скрининг (IgM+IgG ); феритин, D-димер, C-реактивен протеин и LDH. Диагностичният панел проследява показатели, които насочват дали и в организма ни протича  възпалителен процес, повишено тромбообразуване, както и какво е състоянието на черния ни дроб. Включен е и скрининговият тест  Рош Elecsys Anti-SARS-COV-2 (IgM+IgG ), като резултатът от него се изразява като положителен или отрицателен. Тестът е подходящ  както за потвърждение на прекарана, така и при съмнение за коронавирусна инфекция (безсимптомна форма или с неубедителни признаци за COVID-19 и отрицателен PCR тест). Той трябва да се извършва поне седмица от началото на симптомите като максимална чувствителност на теста се постига след 14 дни от началото на инфекцията.  Цената на изследванията, включени в панела, е намалена от 66 лв. на 48 лв.

 

Грижа за сърцето

 

В този комплекс от изследвания участват маркерите за оценка на риска от сърдечно-съдови заболявания:  атерогенен индекс (ApoB/ApoA1) и високочувствителен CRP, както и  холестерол и триглицериди. Включени са и важни биохимични показатели като кръвна захар, урея, креатинин, калий, натрий и хлориди. Те допълват скрининга на най-честите заболявания, които водят до проблеми със сърцето – диабет и бъбречна недостатъчност. Общата цена на изследванията е намалена от 65 лв. на 40 лв. Препоръчително е  да се извършват сутрин, на гладно, като за аполипопротеините това не е задължително условие, което се счита за още едно тяхно предимство. 

 

Пакет щитовидни хормони

 

Той включва хормоните свободен трийодтиронин (FT3), свободен тироксин (FT4)  и  тироид-стимулиращ хормон  (TSH), които показват дали функцията на щитовидната жлеза е нормална, повишена или понижена. Общата им цена е намалена от 36 лв. на 18 лв. Изследванията се извършват сутрин, на гладно преди приема на кафе и напитки, съдържащи кофеин.

 

Полов хормон по избор 

 

Тази кампания включва: LH (лутеинизиращ хормон), FSH (фоликулостимулиращ хормон), progesterone, estradiol и prolactin, като  всеки от тях е на намалена индивидуална цена от 14 лв. на 7 лв. И  free testosterone - пакет (албумин, testosterone, SHBG (Sex Hormone Binding Globulin), free testosterone, бионаличен тестостерон) на намалена цена от 28 лв. на 16 лв. От тази кампания могат да се възползват жени в широк възрастов диапазон, когато трябва да се уточнят причините за нарушения в менструалния цикъл.

 

Изследването на полови  хормони е подходящо за двойки, имащи проблем с репродуктивните функции, както и при контрол на провеждана хормонална терапия. От тази кампания могат да се възползват жени в широк възрастов диапазон, когато трябва да се уточнят причините за нарушения в менструалния цикъл.  Изследването на полови  хормони е подходящо за двойки, имащи проблем с репродуктивните функции, както и при контрол на провеждана хормонална терапия.

 

Някои от хормоните  се изследват в точно определен ден от месечния цикъл при жените. LH, FSH и Estradiol се изследват от 3-ти  до 5-ти ден от менструалния цикъл, а Progesterone - в 21-ви - 22-ри ден от цикъла.  Определянето на free testosterone (свободен тестостерон ) дава представа за нивата на биологично активния тестостерон. В организма, голяма част от тестостерона е сързана с белтък, пренасящ половите хормони или с албумин. Свързаните форми на тестостерона са неактивни, а биологичната фунция и действие на тестостерона се осъществява от свободната, несвързана форма. Свободният тестостерон не се влияе от промените в концентрациите на белтъците в организма, което може да настъпи при различни патологични или физиологични процеси или прием на някои медикаменти. Затова определянето на свободен тестостерон е по-информативно от общите му концентрации.

 Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи медикаменти или хранителни добавки,  могат да повлияят резултатите за някои  полови хормони.

 

Витамин по избор

 

До  края на април  Витамин D е на намалена цена от 25 лв. на 17 лв., а Витамин B12  от 20 лв. на 14 лв. Пациентите могат да изберат един от двата или да ги комбинират. Витамин D има важна роля за имунната система, мозъка и нервната система, както и за регулиране нивата на инсулин. Напоследък, много се дискутира и ролята му като полезна добавка при лечението на COVID-19, което обаче трябва да става след лабораторно потвърден дефицит.  Той е подходящ за превенцията на диабет тип 1 и 2.  Витамин B12 има значение  за нормалното функциониране на нервната система и за формирането на червените кръвни клетки, като недостигът му може да доведе до анемия. Препоръчително е поне 2 седмици преди изследването да не се приемат медикаменти и хранителни добавки, които ги съдържат, защото това може да повлияе  на резултата.

 

Медицинска лаборатория „ЛИНА” е първата в страната, която въведе месечни профилактични кампании с грижа за пациента. Те важат в самостоятелните ѝ филиали  в областите Бургас, Варна, Сливен и Ямбол. 

Коментари