Публикация

Бебе с трансплацентално преминали антитела за Ковид се роди в УМБАЛ „Софиямед“

Бебе с трансплацентално преминали антитела за Ковид се роди в УМБАЛ „Софиямед“

Поредно бебе с преминали трансплацентарно антитела срещу COVID-19 се роди в УМБАЛ „Софиямед“. 37-годишната му майка Радостина прекарва Ковид инфекцията през 24-та седмица от бременността си. Тя специализира хирургия в Райнхаузен, Германия, но заради напредващата си бременност и пандемията се прибира в България заедно с дъщеря си, където се и заразява с Ковид.

Бих казала, че не прекарах инфекцията много леко, тъй като имах температура, задух, кашлица и други симптоми, но в крайна сметка не се наложи да бъда приета за болнично лечение, коментира тя.

Бременността й все пак минава леко, въпреки инфекцията. Тя се следи от известния акушер-гинеколог от УМБАЛ „Софиямед“ и неин чичо д-р Анатолий Дуковски, благодарение на чиято намеса състоянието й е стабилизирано. Въпреки това д-р Дуковски преценява след проведени изследвания, че инфекцията е дала своето отражение на структурата на плацентата и предприема оперативно родоразрешение в началото на 38 седмица от бременността на Радостина.


„Принципно всички възпалителни процеси променят структурата на плацентата, а тя пази бебето и неговото благополучие. В случая на Радостина инфекцията бе дала отражение освен върху структурата на плацентата, но и върху нейната функция. Ако бяхме изчакали, щеше да има отражение и върху кръвотока на плацентата, а това вече би довело до фетално страдание. Именно затова взехме решение за оперативно раждане, което извършихме успешно с д-р Георги Кръстев, АГ специалист в УМБАЛ „Софиямед“, коментира д-р Дуковски.


Иван се ражда с мерки от 3,130 кг и 50см, а след проведени тестове се оказва, че той е с много висок титър на антитела IgG

 

доказващи, че майката е прекарала Ковид инфекция.


„Плацентата допуска преминаването към бебето на белтъчни молекули, една от които е имуноглобулините G. В света, а и в Европа и България биват доказвани все повече подобни случаи. Това е доказателство, че майките са прекарали COVID-инфекцията и че през плацентата техните антитела преминават и в организма на бебето”, коментира д-р Жана Станева, началник на Неонатологичното отделение в УМБАЛ „Софиямед” и педиатър с над 40 години опит.


Тя допълва, че ако при бебето се открият имуноглобулини М, тогава се смята, че то боледува от COVID-19 и започва да изгражда антитела или се е заразило с коронавирус след появата си на бял свят.


Въпреки че

 

подобни случаи в света все още не са описани

 

специалистите от УМБАЛ „Софиямед“ съветват бременните много строго да спазват противоепидемичните мерки, тъй като усложненията от прекаран Ковид при тях могат да рефлектират върху изхода от бременността.


Макар изходът от Ковид инфекцията при Радостина да е максимално благоприятен, тя и Иван се прибират у дома при по-голямата й дъщеря, сами. Мъжът й е останал в Германия, тъй като се разболява от Ковид и е под карантина в момента на тяхното изписване от болницата.

Коментари