Публикация

Министър Ангелов за ваксините и противоепидемичните мерки

Министър Ангелов за ваксините и противоепидемичните мерки

Интервю с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по bTV

 

Водеща: „Тази сутрин“ продължава с нашия специален гост в студиото ни. Здравният министър проф. Костадин Ангелов е при нас, на когото вече казваме „Добро утро“, добре дошли! Честита Баба Марта! Да сме живи и здрави – нещо много важно в тази ситуация.

Костадин Ангелов: Добро утро. Благодаря Ви за поканата, Честита Баба Марта и на Вас. Бъдете здрави, усмихнати, успех на Вашия екип! Пожелавам Ви висок рейтинг!

 

Водещ: От Вашата работа зависят много емоциите на цялото ни общество, но ще минем към здравната тема малко по-късно. Ще ни се да започнем с политиката. Вчера станаха ясни окончателните листи на партия ГЕРБ. Вие оглавявате две листи – във Варна и във Велико Търново. Защо влизате в политиката проф. Ангелов?

 

Костадин Ангелов: Вижте, премиерът Борисов ме покани да стана министър на здравеопазването, надявам се, защото съм доказал, че мога да управлявам хора и процеси в сферата на здравеопазването. Това, което мога да дам в областта на здравеопазването и мога да мултиплицирам всичко онова, което съм постигнал, ще ми даде възможност да постигна основната цел на всеки един лекар, а именно - да подобря живота и здравето на всеки отделен български гражданин.

 

Водеща: Кога Ви покани господин Борисов, премиерът, за водач на тези листи?

Костадин Ангелов: Говорихме преди повече от месец. За мен това ще бъде още една възможност да продължа да се срещам с хората, да говорим за ваксините, за ваксинацията, за всичко онова, което може да ни помогне да се избавим от тази пандемия. В хода на развитието на епидемията, аз разбрах нещо много важно – че всъщност войната, която водим срещу тази нова епидемия, понякога се налага да воюваме с всеки отделен човек, да го убеждаваме, да го освобождаваме от неговите страхове и най-вече да му връщаме надеждата. Това беше преди повече от месец, разбира се, ако аз мога да постигна тези мои цели, с удоволствие ще го направя.

 

Водещ: Даде ли премиерът оценка на Вашата работа? От 7 месеца сте на този пост, трябва да кажем, здравното министерство е едно от най-проветривите, жаргонно казано. Там рокадите през годините са били наистина много.

 

Костадин Ангелов: За оценки не сме говорили. За мен е много важно това, което успяхме да постигнем за това време. Бих искал да изтъкна две важни места. Ние бяхме на едни от първите места по заболяемост и смъртност в ЕС. Сега вече сме на 25-о място по заболяемост и сме почти на средно място по смъртност – някъде на 14-то -15-то в този диапазон вървим. И още нещо много важно – в края на м. ноември желаещите да се ваксинират бяха с 12% по-малко от желаещите да се ваксинират сега, което означава, че с нашата осъзната политика, с всичко онова, което правим, ние успяваме да мотивираме хората да желаят да се ваксинират. Да изберат науката пред всичко това, което се говори.

 

Водеща: Експертите, политиката, ще бъдат следващите думи, които ще чуем в ефира на „Тази сутрин“. Само преди няколко дни тук беше вицепремиерът Томислав Дончев. Нека да си припомним какво ни каза той.

 

Томислав Дончев: Няма никаква гаранция, че някой да е добър експерт от него става добър политик. Всъщност свеждането на политика до експерт това е вид деградиране. Това означава, че не си върши работата. То експерти много има в администрацията. Само че политикът, освен експерт, той трябва да формулира цели, да убеждава хората да следват тези цели, да увлича другите да вървят след него. Това не винаги експертът може да го прави.

 

Водещ: Какви гаранции дадохте Вие за Вашата експертиза, за да Ви направят водач на цели две листи?

 

Костадин Ангелов: Трудно ми е да говоря от позицията на политик. За мен е много важно да успея по един или по друг начин, да направя това, в което вярвам и това, което правя най-добрe, а именно – да работя с хората, да бъда рамо до рамо с тях. Следващият месец, това ще бъде последният ми месец като министър на здравеопазването и поредният ми месец като лекар – такъв, какъвто съм бил винаги, срещайки се с хората, говорейки с тях. В момента на хората им липсва - на първо място доверието, и на второ място ги владее страхът от неизвестното. Много повече знаем за коронавируса, много повече можем да направим срещу коронавируса, така че в това ще насоча моите усилия.

 

Водеща: Притеснява ли Ви, че по всяка вероятност ще се изправите във Варна срещу бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов?

 

Костадин Ангелов: Нищо не ме притеснява, няма да жаля никакви сили и средства да говоря с хората, за да спасим колкото се може повече души. Сигурно господин Цветанов е професионален политик, той владее до болка всички познати методи в политиката, не претендирам да бъда такъв. Моята основна цел е да бъда полезен на хората. Няма значение дали ще ме харесват, дали ще ме обичат, за да постигнем по-добри резултати.

 

Водещ: Полезен ли беше ваксинационният план в първоначалния му вид? Планирахте ли ваксинационния план и това със „зелените коридори“ беше ли изчислено предварително? Защото той тръгна, поотпуши т. нар. имунизация и спря много рязко.

 

Костадин Ангелов: В хода на една световна пандемия всяко едно решение, което се взима, трябва да бъде основано на реалността такава, каквато е в момента. Да, ние водим една война. Противникът е коронавирусът. Той се държи по различни начини. Той променя своята тактика ежедневно, което налага от нас да бъдем достатъчно разумни и достатъчно пластични, така че да можем във всяка една ситуация да се противопоставяме и това противопоставяне да бъде успешно. Ние, нашият план, който стартирахме, първата му цел беше да запазим войниците на първа линия. Това са лекарите, след това учителите, социалните институции, след това вече минаваме през важни за обществото дейности в обществения живот. След това са вече възрастните хора и тези, които са с хронични заболявания. Това беше една стратегия, която избрахме и тази стратегия не е само в България, а и много други държави постъпиха по същия начин. „Зелените коридори“ – „зелените коридори“ бяха направени, защото имаше много ваксини във ваксинационните центрове и флакони, които стояха отворени, а не идваха хората, които се бяха записали. От нас се искаше да намерим решението в този момент.

 

Водеща: Моля Ви за откровен отговор на въпроса – рискувахте ли възрастните хора, най-уязвимите групи да останат без ваксини?

 

Костадин Ангелов: Не, не сме рискували, защото количествата на ваксините, които сме поръчали в България от всеки вид ваксина, с тях могат да бъдат ваксинирани 3 млн. души.

 

Водеща: Колко са ваксинирани в момента от най-възрастните хора? Какъв процент ни кажете, припомнете на нашите зрители?

 

Костадин Ангелов: От най-възрастните хора до момента са ваксинирани близо 30% от ваксинираните до момента граждани. Това са 212 хил. ваксинирани до момента, от тях са ваксинирани 30% от тях са възрастни хора между 64 г. до 85 г., включително и такива с хронични заболявания, изключително в социалните домове.

 

Водещ: А не е ли информацията за под 1% от хората над 65 г., че са получили само първа доза? Това е официалната информация от общото население.

 

Костадин Ангелов: Не, категорично не е така. Тъй като в тази група от 212 хил. души са включени всички направени ваксини като започнете от лекарите, като минете през социалните институции, като минете през учителите и след това минаваме през четвърта фаза на ваксинационния план. Категорично не. Но пак да кажа – това са две отделни стратегии. Едната стратегия да се стартира от възрастните хора. Такава стратегия избраха няколко държави. Другата стратегия - да се стартира от лекарите, каквато избрахме друга група държави. Ние не сме ги оставили на второ място.

 

Водеща: Въпросът е създаде ли се хаос с отварянето на тези зелени коридори и гарантирани ли са вторите дози на хората, които вече имат поставена първа доза ваксина?

 

Костадин Ангелов: По отношение на думата хаос – в целия свят, отново да се върна на това, което Ви казах, в целия свят имаме един вирус като поведение и като начин на заразяване и разпространяване. В целия свят има опашки, в целия свят не се говори за хаос, а се говори за желание на хората да се ваксинират. Само в България се говори за хаос. Аз наричам това наплив и желание на хората да се ваксинират. По отношение на въпроса Ви за вторите дози. Да, вторите дози се пазят за всички, на които е направена първа доза, а оттук нататък, когато говорим за ваксината на „АстраЗенека“ не се пазят вторите дози, защото това не е необходимо. След 10 седмици, когато ще се извърши реваксинацията на втората доза, ваксините ще бъдат налични.

 

Водещ: Проф. Ангелов, в момента виждаме кадри от опашките пред „Пирогов“. Това трябва ли да ни радва, че има хора там, които са се наредили и всички тези хора ще получат ли в момента ваксини, просто защото са там?

 

Костадин Ангелов: Аз го казах и преди. Аз предпочитам да има опашки пред ваксинационните центрове, отколкото хората да чакат за линейка, да чакат пред спешните отделения. Затова Ви казах – битката ще бъде в една единствена посока – хората да бъдат здрави. Това е нашата цел.

 

Водеща: Вчера обаче имаше опашки, имаше хора, които чакаха с часове и не успяха да получат ваксина, бяха върнати.

 

Костадин Ангелов: Абсолютно съм наясно с тази ситуация и това е така, защото лечебните заведения не се съобразиха с нашата препоръка да качат на видно място, на сайтовете си кога работят с граждани. „Пирогов“ го направиха малко по-късно и обявиха, че днес работят от толкова часа до толкова часа на страницата си.

 

Водещ: С каква бройка ваксини разполага в момента страната?

 

Костадин Ангелов: Днес, преди малко пристигнаха 21 060 дози от ваксината на „Пфайзер“, тя ще се разпредели в 6 лъча в страната, до шестте региона. След това ще бъде разпределена до отделните РЗИ-та. До вчера бяха ваксинирани, за вчерашния ден близо 3000 души, тази сутрин се прави рекапитулацията и създаваме логистика за разпространяването на ваксината сред личните лекари и РЗИ-та.

 

Водеща: А защо искаме 1 млн. дози назаем, това излезе късно вчера като информация от Франция и Гърция?

 

Костадин Ангелов: Не спираме да търсим ваксини, така че те да бъдат максимално бързо. До месец юни, от месец март до месец юни правим различни стъпки. Премиерът говори с председателя на ЕК, аз говоря на ниво министри, директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата говори на ниво с директорите на Изпълнителните агенции на различните държави от ЕС. Целта ни е ваксините, които ние ще получим до края на годината, са определено количество, ако можем брой ваксини, които са в трето и четвърто тримесечие, да ги изтеглим максимално напред във второ тримесечие, т.е. от март до юни, тогава ще постигнем резултат. Целта ни е да постигнем 70% ваксинирани български граждани, за да имаме имунитет. До края на юни можем да го направим, ако ние имаме ваксини.

 

Водещ: При положение, че сега процентът е 3 от общото население?

 

Костадин Ангелов: Да, да. Наясно съм какъв е процентът. Ако ние осигурим тези ваксини, на месец ние ще можем да правим от 500 до 600 хиляди дози на месец. Сметнете ги това във времето докога ние бихме могли да се справим с тази епидемия.

 

Водещ: Откривате ли все пак грешки, проф. Ангелов, в предоверяването, може би на трите производителя, които вече са одобрени и които страната ни използва?

 

Костадин Ангелов: Ние, като държава, не сме се предоверили на никой. Ние сме гласували, а Народното събрание е гласувало решение, с което упълномощава ЕК. ЕК е сключила договорите с тези фирми, които са производители, и те са поели ангажимент към съответните държави, който ангажимент очевидно не се спазва, и това създава затруднения.

 

Водеща: Категорично ли е решението да взимаме ваксини назаем? Това ще се случи ли и можем ли така да…?

 

Костадин Ангелов: Когато осигурим. Провели сме разговори с няколко държави. Едната е Франция, другата Германия. Осигурили сме брой ваксини – 480 хиляди ваксини от „Модерна“ от Швеция с решение на правителството. Когато постигнем резултат, всички ще бъдат информирани, включително и Вие.

 

Водещ: А после ние ще връщаме, нали така? Ако ги вземем назаем, когато пристигнат планираните количества, ние ще трябва да връщаме?

 

Костадин Ангелов: Ние имаме достатъчно количества ваксини, даже ако ваксинираме 100% от населението си, ще останат 3 млн. бройки дози ваксини от всички видове. Така че, за нас е важно ваксините да дойдат сега. По същия начин се лекуват и хората. Важното е лечението да е навременно. От това имаме нужда. Ваксини сега. Затова преди седмица, когато бях емоционален на брифинга, ще го повторя и сега – нямаме нужда от илюзията, че някой ни харесва или че някой е загрижен за нас. Нямаме нужда от този тип обяснения как някой мисли вместо нас. Имаме нужда от доставени ваксини. Прагматично.

 

Водеща: Министър Ангелов, по отношение на доставените количества обаче, ако трябва да сме честни, всеки път ли „АстраЗенека“ изпълняваха количествата, обещаните количества като доставки?

 

Костадин Ангелов: Не, категорично.

 

Водеща: Т.е. ние сме знаели за това, че…

 

Костадин Ангелов: Не, не сме знаели. Съжалявам много. Тук останах неразбран вероятно. Ние знаехме, че „АстраЗенека“ ще намали дозите и ще достави 40% от количествата си, но дори и с намалените дози „АстраЗенека“ не изпълни обещанието си към държавата. И ако ние не бяхме реагирали, тази доза, която получихме преди 1 ден, щяхме да я получим в началото на м. март.

 

Водещ: А реагирахте ли в началото на януари, когато разбрахте, че ще има такова забавяне и по-малки доставки?

 

Костадин Ангелов: Разбира се. Аз съм реагирал още в самото начало, когато разбрахме, че „АстраЗенека“ няма да започне да изпълнява договора си в края на миналата година. Първите доставки на „Астра Зенека“ трябваше да станат в края на декември миналата година.

 

Водещ: Какво може да получи България, неустойки?

 

Костадин Ангелов: България не е договорен партньор с „АстраЗенека“, нека да стане ясно. ЕК е договорен партньор с „АстраЗенека“, така че ние алармираме европейските институции, които са разписали договора между ЕК и „АстраЗенека“.

 

Водещ: Въпросът е, ако сме знаели, че ще имаме проблеми с доставките, то трябваше ли да отваряме тогава „зелените коридори“ за всички?

 

Костадин Ангелов: Ако доставките, които бяха планирани и бяха доставени по начина, по който бяха обещани от въпросната фирма, нещата щяха да си вървят по план. Тогава, когато някой, в хода на мача, сменя правилата, естествено се случват непредвидими неща, каквито се случиха и в България. Но за мен, пак да го повторя, по-важното е, че ние успяхме да върнем доверието на 12% от населението в желанието си да се ваксинира. Това за мен е постижение.

 

Водещ: Казвате няколко пъти и Вие, и премиерът, че управляваме умело пандемията. Само че представително проучване на „Маркет Линкс“ и БТВ показва по-сериозен процент неодобрение от страна на хората. Къде според Вас имате още работа, къде трябва да насочите усилията си?

 

Костадин Ангелов: Когато говорим за управлението на пандемията, трябва да кажем нещо много важно – напоследък започна да се говори за т. нар. български модел в управлението на пандемията. Когато говорим за мерки, Вие виждате, че много държави направиха твърд локдаун навсякъде, но това не доведе до резултат. Защо не доведе това до резултат? Не доведе до резултат, защото няма обществена нагласа и разбиране у хората, че те трябва стриктно да спазват тези мерки. Мерките трябва да бъдат възприети от хората добре. Обществото трябва да бъде готово да ги спазва, хората трябва да бъдат убедени в тях и те трябва да бъдат толкова меки и толкова твърди, че хората да вярват, да го правят, за да дават резултат. Ето това направихме ние в България. Вървяхме, образно казано, на ръба на бръснача и постигнахме резултата, който бих казал много малко държави успяха да постигнат с такъв индекс на строгост на мерките.

 

Водеща: Ще продължим ли да вървим по ръба на бръснача с отварянето на заведенията сега от 1 март обаче?

 

Костадин Ангелов: Това е наша последователна политика. Ние казахме, че ако заболяемостта за 14 дни е под 200 на 100 хил., ние ще отворим заведенията. Последователно го направихме. С ясното съзнание какво може да се случи. Наясно сме как вървят числата. Тези числа ги следим.

 

Водеща: Припомнете ни числата сега.

 

Костадин Ангелов: В момента имаме едно плато по отношение на заболяемостта, тя се задържа между 12 и 13 % от всички тестове, които се правят. Имаме плато в смъртността. Да, имаме нарастване по абсолютни стойности на числата. Да, имаме нарастване на заболяемостта. Но пак Ви казвам, това не са двата най-важни показателя. В момента системата на здравеопазването е готова на натиска, който към днешна дата не съществува навсякъде във всяка една област на страната.

 

Водещ: Икономически или здравни бяха аргументите за отварянето и разхлабването на тези мерки, разбира се, съблюдавайки това, че бизнесът имаше нужда от глътка въздух, но подобни резултати имаше в началото на октомври, когато започна кошмарната есен и кошмарната зима с много висок брой на случаите, да не се повтори сега?

Костадин Ангелов: Не, това няма да се повтори, защото ние сме наясно във всяка една ситуация кой е индикаторът, който светва червената лампа. В момента червените лампи не светят. В момента системата е абсолютно готова да се справи както откъм хора, така от ресурси по отношение на медикаменти, консумативи, апаратура, лични предпазни средства, дезинфектанти. Там, където имаме епидемични взривове, се въвеждат локални противоепидемични мерки. Такъв пример е Кюстендил. Във всяка една област имаме щабове, които работят. В пълна координация сме с тези щабове. Така че, нашата основна цел е да държим тази епидемия на каишка и го правим успешно.

 

Водеща: На каишка казвате. Много добре, така образно се изразихте. Но възможно ли е да има пик в началото на април тогава, когато очакваме изборите?

 

Костадин Ангелов: Надявам се, че дотам няма да се стигне. Имаше такъв тип мнения, които се разпространиха в социалните мрежи. Нашата основна цел е да върнем спокойствието на хората, те да вярват в това, че ние успяваме да противодействаме на тази епидемия и най-вече да бъдат спокойни за това, което предстои.

 

Водещ: Ще Ви върнем на въпроса с ваксините с един важен детайл, който искаме да изясним. Промени ли България консервативната си политика по заделянето на вторите дози?

 

Костадин Ангелов: Не, нищо не сме променили. Нашата политика е била ясна – разполагаме с числата, които са свързани с доставките на ваксините, знаем целевите групи, на които те ще бъдат поставени. След като се постави първа доза от т. нар. ваксини на основата на информационна РНК, тези втори дози се пазят в хладилниците на РЗИ. По отношение на аденовирусната ваксина, каквато е ваксината на Оксфорд, там не пазим втора доза, защото при едните имаме 21 и 28 дни между първа и втора доза, при ваксината на „АстраЗенека“ имаме 10 седмици. Не се налага да се пази.

 

Водещ: Въпросът е неслучаен, а е свързан с изказване на Вашия заместник Евгени Григоров, нека да го чуем.

 

Евгени Григоров: България имаше т. нар. консервативна стратегия до преди 2 седмици. Тя се изразяваше в това, че тя запазваше втора доза от необходимите количества от ваксините, които имахме тогава. Но вече тази тактика беше променена и съответно всичките налични, доставени в нашата страна, биват разпределени, пак казвам в цяла България.

 

Водеща: Има ли разнобой във Вашите изказвания – всички налични каза?

 

Костадин Ангелов: Абсолютно няма разнобой. Прав е заместник-министър Григоров в това, което казва, и сега ще го обясня какво значи това. Аз казах – ваксините, които са поставени до момента на основата на информационна РНК, които са ваксината на „Пфайзер“ и ваксината на „Модерна“, вторите дози се пазят в хладилниците на РЗИ. Оттук нататък имаме регулярна доставка на количества ваксина – през седем дни ваксината на „Пфайзер“. В рамките на тези доставки на ваксини ние изчисляваме кога трябва да спрем да правим първа доза и кога трябва да започнем да правим втора доза. По отношение на ваксината на „АстраЗенека“ тук категорично не се налага да се пази втората доза и това каза в момента заместник-министър Евгени Григоров.

 

Водеща: Той говореше за абсолютно всички?

 

Костадин Ангелов: Точно така. Той говореше за ваксините, които в момента идват. Посещението му в момента, което Вие показахте в Бургас, там той следеше как се организира ваксинационният процес именно с ваксините на „АстраЗенека“ и за тези ваксини говори.

 

Водещ: Това обаче, че се налага да го изясняваме, може така у някого да предизвика някакъв смут. Нека да поговорим сега, започва след няколко дни официално предизборната кампания. В този ред на мисли докъде стигна ваксинацията на изборната администрация, можете ли да ни кажете?

 

Костадин Ангелов: Всички представители на ЦИК, на РИК са ваксинирани, както и голяма част от представителите на общинската администрация и на фирмите, които отговарят на обслужването на изборния процес – „Информационно обслужване“ и „Сиела“, които са посочени от ЦИК с писмо до нас. По отношение на СИК – там процесът на избирането на членовете, които да бъдат членове на СИК, не е свързан с нас. Ние сме поискали тази информация от ЦИК в момента, когато тази информация бъде готова, синтезирана, изпратена до органите на РЗИ, ние сме готови да реагираме. Много е важно, ваксините, които ние пазим за тези хора, са на основата на информационна РНК, тъй като времето за реваксинация е от 21 дни, тези ваксини се съхраняват във фризерите на Регионалната здравна инспекция и трябва първата доза да се постави не по-късно от 5 март.

 

Водеща: Има ли разписани правила какво се случва, ако в СИК имаме човек със симптоми или проява на заболяването, спира се целият изборен процес или какво?

Костадин Ангелов: Не се спира целият изборен процес, пак Ви казах, задавате ми въпрос за начина на протичане на изборите…

 

Водещ: Важно е.

 

Костадин Ангелов: …но това зависи от ЦИК. Там не съм експерт. Мисля, че този член може да бъде сменен от РИК в хода на изборния ден. В момента импровизирам с отговора, защото Ви казах, това е една област, в която аз категорично не съм експерт.

 

Водещ: След няколко дни става точно една година живот в пандемия. Какво успяхме да постигнем за този период като пробив?

 

Костадин Ангелов: За този период научихме много уроци. За този период епидемията ни показа, че всяко едно твърдение, което ние умело разпространявахме, може да бъде оборено. Подготвихме се много добре за тази една година. Вече уверено стъпваме напред и във всеки един момент знаем как да победим този вирус.

 

Водеща: Пожелаваме си победа, особено на 1 март, празникът в който си говорим за здраве основно. Специален гост в студиото на „Тази сутрин“ здравният министър проф. Костадин Ангелов. Бъдете здрав и Вие, успех напред.

 

Костадин Ангелов: Благодаря Ви.

Коментари