Публикация

Гъбички по ноктите са чести при хора с диабет, псориазис и артрит

Гъбички по ноктите са чести при хора с диабет, псориазис и артрит

Интервю с д-р Антонина Чапанова, специалист по кожни и венерически болести и естетична дерматология, Пловдив

 

 

Д-р Чапанова, всяко петно по ноктите ли е признак за гъбична инфекция? Как да разпознаем състоянието?

 

Гъбичните инфекции по ноктите са често срещана патология. Проявяват се с изменение на нокътната плочка – удебеляване, промяна в цвета, натрупване на ронлива материя под нокътя или надигане на нокътната плочка, като „кух“ нокът, болезненост и възпаление на околонокътния вал.

 

Състоянието се среща по-често по ноктите на краката, но напоследък все по-често и по ноктите на ръцете. Ако преди селскостопанските работници, работещите в кухня имаха този проблем, сега и поставянето на гел лакове започна да провокира появата му.

Не всяко петно по ноктите e гъбично. Заболяването се доказва със съответно изследване -микологично с посявка.

 

Кои фактори са отговорни за онихомикозата? Може ли например носенето на тесни, чужди обувки да предизвикат инфектиране?

 

Предразположение дават фактори:

 

  • от средата – влажни, тесни обувки, травмирани нокти;
  • от придружаващи заболявания – диабет, псориазис с изменения по ноктите, върху които се суперпонира (наслагва) гъбичка, артритни заболявания, при които също ноктите се променят и т.н. Онихомикозата е честа при имуносупресирани пациенти с терапия за други заболявания.

И мъжете, и жените са еднакво засегнати. Децата страдат по-малко от това заболяване, но и при тях понякога се откриват, най-често кандидоза на нокътната плочка.

 

Има ли сезонност заболяването?

 

Не бих казала, но в зимния сезон предразполагащите фактори със задушаване на ноктите са по-вероятни. В летния пък възможността за заразяване от басейни, общи площи дават „шанс“ на микотичните причинители да попаднат върху увредени нокти, както и при предразположени пациенти.

 

За гъбичките по ноктите няма сезонност

 

Какви грешки допускат хората? Има ли митове по отношение на болестта?

 

Често пациентите не обръщат внимание на началните промени и когато се задълбочат, започват самолечение. Това не е правилното поведение, тъй като е необходимо доказване на конкретен причинител и насочено лечение. Понякога въобще може да не се касае за наличие на гъба, а за дистрофия на нокътната плочка.

 

Важно ли е да се търси лекар, ако се появи промяна в нокътната плочка?

 

Нарушението на целостта на нокътната плочка може да бъде входна врата за инфекции от бактериален и микотичен произход. В това число и еризипел, т.нар. червен вятър, който представлява бактериална инфекция на лимфните съдове най-често на краката. Заболяването протича тежко и се лекува продължително време с антибиотици. Ноктите могат да бъдат резервоар на гъбички и по останалата част на кожата на ходилото и по целите крайници. Затова своевременното им диагностициране и лечение предпазва от последващо усложнение.

 

Гъбички по ноктите - симптоми

 

Лесно ли е лечението? Кога се прилага локална терапия, кога се пристъпва към лазерно, хирургично лечение, и др.?

 

Това зависи от стадия на развитие на инфекцията. Ако тя е още в начална фаза, би могло да се използва само локално средство. Но ако са обхванати повече от 2/3 от нокътната плочка, т.е. тя е променена почти изцяло, е необходимо вътрешно лечение. За ноктите на краката курсът е 3 месеца, а за ноктите на ръцете – 2 месеца.

 

Локалната терапия включва:

 

  • пилинг на нокътната плочка (механичен и чрез киселина);
  • приложение на антимикотични лакове и разтвори;
  • лазертерапия;
  • хирургично лечение - само в краен случай при много деформирани нокти и то последвано от локална и перорална терапия.

Локалната терапия се осъществява с множество налични на пазара противогъбични разтвори, спрейове и лакове. Като добра възможност бих посочила два препарата на Ecopharm. Първият се казва Mycodefen 8% лечебен лак за нокти. Активната съставка е Ciclopirox, който прониква през нокътната плочка и оказва фунгициден ефект върху всички основни причинители на гъбични заболявания по ноктите. През първия месец се прилага през ден, през втория - два пъти седмично, и на третия месец – веднъж седмично. Продължителността е до израстване на здрав кокът.

 

Другият препарат е Fungi Clear разтвор. Той съдържа алкохол, урея, млечна киселина, гликол, масло от листа на градинска мащерка, меден уснеат. Комбинацията от съставки действа като механичен филм - създава бариера, която изолира нокътя. Това е неблагоприятна среда за развитието на гъбички чрез запазване на киселинното PH. Препаратът подобрява цялостно външния вид и състояние на нокътя. Прилага се най-малко веднъж на ден до поява на признаци на подобрение.

 

Как човек може да си помогне? Как да се избегнат рецидивите? Трябва ли да спазва някакви правила?

 

Като се използват превантивни средства:

 

  • поддържане на нокътната плочка с Fungi Clear;
  • носене на незапарващи краката обувки;
  • саниране на обувките с антимикотични пудри.

 

Важно е наблюдението от самия пациент, като следи всяка промяна на нокътната плочка и се насочи към дерматолог за адекватно мнение.

 

Коментари