Публикация

Цистит, уретрит – защо възникват и как се лекуват

Цистит, уретрит – защо възникват и как се лекуват

Циститът е най-разпространеното урологично оплакване - боледуват и двата пола, но жените са много по-често засегнати. Среща се и при млади, и при по-възрастни, а при бременните може да доведе до неприятни усложнения. За него няма сезони.


„Инфекциите на пикочо-отделителната система (ПОС) са често срещан здравословен проблем. Доста голям е делът на долноетажните уроинфекции – цистит, уретрит. За съжаление много хора ги неглижират, изчакват да отшумят спонтанно или се самолекуват. Това обаче крие опасности и пациентите доста често стигат до лекаря вече в стадий на развитие на усложнения“, казва д-р Цветелина Чардакова, специалист по нефрология, с богат опит в лечението на инфекции на уринарния тракт.


Причините дамите да боледуват повече от цистит и уретрит са анатомични и физиологични

 

Уретрата при жените е по-къса и е разположена по-близо до ануса. Това е предпоставка за по-лесно проникване на бактерии в пикочните пътища.


Бактериите са основен причинител на уринарни инфекции, особено чревните (ешерихия коли). Предпоставки за често възникване на пикочни инфекции са още:

  • простуда – през лятото поради влизане в басейни, морета, стоене с мокър бански, преохлаждане от климатици, a през зимата - носенето на недостатъчно топли дрехи ( да се ходи с открит корем и кръст сякаш не излиза от мода).
  • лоша интимна хигиена - особено по време на менструален цикъл;
  • прекомерно използване на интимни гелове, сапуни и други почистващи средства;
  • полов акт.
    д-р Цветелина Чардакова
    д-р Цветелина Чардакова

Инфекциите на пикочо-половата система могат да бъдат провокирани още от уретрални катетеризации, захарен диабет, бременност, нарушение в оттичането на урината поради спадане на вътрешните полови органи при жените или простатна хипертрофия при мъжете.

 

Отношение може да имат и недостатъчен прием на течности, хроничен стрес, радиационна терапия, менопауза.

 

 


Основните симптоми на цистита

 

са чести позиви за уриниране, при което се отделят обикновено само капки. При уринирането има силно парене и болка, някои жени съобщават за усещане като от „бръснарски ножчета“.


Може да се появят още:


• кръв в урината;
• тежест и болки над симфизата (хрущял, свързващ ставните повърхности на двете срамни кости на таза);
• мътна урина с неприятна миризма;
• болки по време на полов акт;
• понякога субфебрилитет (леко повишена температура) – температурата е признак за усложнение от цистита, възпаление на горната част на отделителната система;
• отпадналост.


Микробиологично изследване на урината сочи причинителя


Още при първите симптоми потърсете консултация със специалист (нефролог, уролог, а ако сте бременна – и акушер-гинеколог). След прегледа той и ще назначи необходимите изследвания и терапия.

Диагностицирането на подобна инфекция става чрез изследване на обикновена урина – наличие на повишено количество левкоцити, бактерии в седимента, и микробиологично изследване на стерилна урина за установяване на бактериалния причинител. Уместно е също ехографско изследване, а при необходимост и други образни изследвания, пояснява д-р Чардакова.

Цистит - какво го провокира

 

Тя е категорична, че е изключително важно долноетажните пикочни инфекции да се лекуват правилно.

 

Самата терапия обикновено протича в домашни условия, но тя трябва да е назначена от лекар

 

В противен случай съществува риск от развитие на усложнения – задълбочаване на инфекцията и развитие на пиелонефрит, или често повтарящи се рецидиви и хронифициране.


„Лечението включва антибиотик – според антибиограмата при изолиран причинител. Особено подходящи и с много добър ефект са хинолоните - Ципрофлоксацин, Левофлоксацин и други, а също и Цефалоспорините. Към терапията се включват също и нестероидни противовъзпалителни средства, спазмолитици, витамини, ваксини, както и фитопрепарати“, посочва д-р Чардакова.

 

 

 


Според акушер-гинеколога подходящ като допълнение към лечението и за профилактика на уринарните инфекции, е „Урокомфорт“. Освен червена боровинка, тази хранителна добавка съдържа и Д-маноза, екстракт от коприва. Д-манозата блокира прилепването на бактериите към лигавицата на уринарния тракт, а копривата благоприятства отмиването им.


Препаратът е изцяло на растителна основа, без странични ефекти. Може да се приема както по време на лечението с антибиотик, т.е. в острата фаза, така и за профилактика. Дозата е 2х1 таблетка дневно с продължителност до 3 месеца.

 


„Базирайки се на моя опит в лечението на пациенти, мога да споделя, че „Урокомфорт“ има много добър ефект и много добро повлияване на инфекциите на пикочните пътища, както в острата фаза, така и като средство за предотвратяване на рецидиви и за превенция“, допълва д-р Чардакова.

Урокомфорт - помощ при уроунфекции

 

Профилактика на уроинфекциите


Важно е:

  • да се приемат повече течности (количеството е индивидуално, прецизира се от специалист);
  • да се спазва добра лична и сексуална хигиена;
  • да се изключат фактори като преохлаждане, претопляне, хроничен стрес;
  • да се коригира режимът на хранене – да бъде повишена консумацията на плодове и зеленчуци, добре е да се изключат лютите, пържените и мазните храни, тъй като при отделянето с урината някои от съставките могат да раздразнят лигавицата на пикочния мехур.

Циститът е сериозно заболяване! Лечението трябва да се прецизира единствено и само от лекар!

Коментари