Публикация

Нелекуван колпит може да компрометира гинекологична операция

Нелекуван колпит може да компрометира гинекологична операция

Женското здраве има пряка връзка с баланса на полезни и вредни бактерии във влагалището. Поддържането му зависи до голяма степен от самите нас. Влагалището е една микро-екологична ниша, биотоп, в който непрекъснато протичат различни процеси. Някои организми умират, а други допълнително се развъждат поради подходяща киселинност и хранителни условия, казва д-р Калин Поповски, АГ специалист от Плевен.

 

Опасните микроорганизми, които причиняват инфекции, могат да попаднат там по полов път. Понякога се получава замърсяване след посещение на басейни или спа центрове. Може да попаднат във влагалището от ректума (например при неправилно избърсване) или от пикочния мехур, където също има колибактерии, грам-отрицателни и грам-положителни микроби.

 

Как се открива първопричината за възпалението?

 

АГ специалистът може да назначи микробиологични изследвания, които дават точна информация за видовете микроорганизми, гъбички, бактерии, които съставят микрофлората в това чувствително място. Самото лечение понякога налага използването на антибиотик според вида причинител. След това обаче се налага долекуване, за да не се получи рецидив на инфекцията. Има различни препарати, които е важно да използваме като опашка на активното лечение, за да не остане заболяването недоизлекувано и жената да страда отново, подчертава д-р Поповски.

Те съдържат различни видове полезни бактерии, като по един естествен начин подпомагат възстановяването на нормалната микрофлора във влагалището. АГ специалистът има дълъг опит с три такива препарата – „Лактажин“, „Вагилакт“ и „Силвержин“. При използването на всеки един от тях има специфика, като според индивидуалния случай той препоръчва само един от тях на пациентката.

 

„Когато можем с един препарат да въздействаме на различни видове микроорганизми, за нас този препарат е добре дошъл, за да не натоварваме, включително и финансово, пациентите с различни лечения, комбинирани перорални и вагинални“, посочва д-р Поповски.

 

"Лактажин" в полза на жените до 50 години

Препаратът, който той препоръчва на жените до 50-годишна възраст, е „Лактажин“. Новата форма е със седем вагинални капсули, като специалистът я използва почти след всяко активно лечение на възпаление. Съдържа четири типа живи лактобацили, които коригират киселинността (Ph) на влагалищетo до оптимални нива постепенно. Това действа като профилактика на бързите рецидиви, които понякога са много мъчителни. Без такова долекуване нерядко пациентките се връщат и казват: „Да, подобрих се за 10 дни и след 20 дни съм отново със същите оплаквания“.

 

„Вагилакт“ коригира киселинността в менопаузата

 

След 50-годишна възраст обикновено настъпва менопаузата, която създава проблеми от друг характер, свързани с променената към алкална посока киселинност. Те се дължат на хормоналните промени в организма – те влияят пряко на лигавицата на влагалището.

 

„Препаратът „Вагилакт“ се препоръчва основно за жените в менопауза, като аз препоръчвам да се правят поне два курса в годината, а при по-рискови пациентки и три пъти в годината с профилактична цел“, пояснява д-р Поповски.

 

„Силвържин“ за възпаление по време на бременност

По време на бременност лекарят е ограничен в избора си на лекарства, влагалищните възпаления не може да се лекуват с препарати през системното кръвообращение. Затова д-р Поповски често използва при тази група пациентки изпитани широкоспектърни препарати. „Силвържин“ има точно такива показания за приложение, защото всички литературни данни показват пълна безопасност от прилагане по време на бременност.

 

Другото му голямо предимство е, че действа в много широк спектър – антибактериален, антимикотичен и антипротозоа. Почти няма друг такъв препарати на пазара в България, който да е абсолютно безвреден за бременните и към него да няма резистентност, изтъква АГ специалистът от Плевен. Този препарат е много полезен, особено за пациенти, на които предстои секцио по различни причини.

 

 „Силвържин“ може да се използва и предоперативно, при операции на миоми и всякакви гинекологични други операции. Несанирани колпити предоперативно могат да компрометират и най-добрия оператор, обобщава д-р Поповски.

Коментари