Публикация

Влагана ли е умишлено соя в продуктите „Стара планина”?

Соята в месните продукти "Стара планина" е попаднала чрез подправките и при обработка на използваното месо, стана ясно днес.


На 13 октомври министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяви, че четири фирми – "Унимес", "Сами – М", "КЕН" и "Лалов и Вачев", са нарушили стандарта.

Следи от соя са били открити в три от пробите на подправки и свинско месо, изпратени от Националната ветеринарномедицинска служба за изследване в държавна акредитирана лаборатория в Германия.

Наличието на следи от соя е установено по качествения метод PCR в подправки, влагани в продуктите на фирма „Сами - М”, и в замразена свинска плешка на „Лалов и Вачев”. По количествения метод ELISА съдържание на соя в пробите от подправките и месото не е установено. Това означава, че количеството е под 0,7% и според ветеринарни експерти изключва възможността тя да е влагана умишлено, се посочва в съобщение на НВМС.

Проверките на инспекторите на ДВСК в четирите предприятия не са установили конкретни несъответствия, включително и в официалния контрол, свързани с производството на продукти „Стара планина”.

Открити са някои нарушения, отнасящи се до технологичното оборудване, и дребни пропуски при воденето на документацията по системите за самоконтрол.

По решение на министър Мирослав Найденов фирмите няма да бъдат санкционирани, тъй като соята не е влагана умишлено. Те ще могат да продължат производството на продукти по стандарта, но при засилен контрол от страна на ДВСК, посочват още от ветеринарната служба.

Коментари