Публикация

Какво е Синдром на поликистозните яйчници и защо трябва да се лекува

Какво е Синдром на поликистозните яйчници и защо трябва да се лекува

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ) е хормонално разстройство, често срещано сред жените в репродуктивна възраст. Не бива да се бърка с отделни кисти по яйчниците, които се лекуват много по-бързо и лесно. СПКЯ засяга повече системи и метаболитни процеси, което означава, че и лечението трябва да е комплексно.

Въпреки че се проучва отдавна, все още не е известна точната причина за поликистозните яйчници. Това вероятно е така, защото се преплитат множество фактори за възникването му, които попадат на базата на съществуващо генетично предразположение.

 

Синдромът е сложно заболяване, при които се установяват увеличени яйчници и наличие на множество микрокисти по тях. При 70-80% от пациентките се диагностицира инсулинова резистентност.

 

Ето най-важните фактори, които отключват състоянието:

 

🟢 Излишък от инсулин. Инсулинът е хормон, произвеждан в панкреаса, който позволява на клетките да използват кръвната захар като източник на енергия. Ако клетките развият резистентност към действието на инсулина, тогава нивата на кръвната глюкоза може да се повишат. Организмът произвежда повече инсулин, нивата му в кръвта се повишават прекомерно. Излишъкът от инсулин увеличава производството на андроген, което пък причинява затруднения с овулацията.

 

🟢 Нискостепенно възпаление. Този термин се отнася към образуването на бели кръвни телца и вещества, които са нужни на организма за борба с инфекции. Изследванията показват, че жените с СПКЯ поддържат такъв тип нискостепенно възпаление, което стимулира поликистозните яйчници да произвеждат андрогени. Това от своя страна може да доведе до проблеми със сърцето и кръвоносните съдове.

 

🟢 Наследственост. Има проучвания, които сочат, че някои гени могат да бъдат свързани с PCOS. Означава, че някои жени много по-лесно ще развият заболяването, например допуснат наднормено тегло.

 

🟢 Излишък на андроген. Яйчниците произвеждат необичайно високи нива на андроген, което води до хирзутизъм и акне. Това, както стана дума, има връзка с хиперинсулинемията.

 

Кои са усложненията при поликистозните яйчници?

 

Хормоналните проблеми, които са в основата на СПКЯ, са виновни за потенциално възможните усложнения:

 

  • Безплодие;
  • Гестационен диабет или предизвикано от бременността високо кръвно налягане;
  • Спонтанен аборт или преждевременно раждане;
  • Безалкохолен стеатохепатит - тежко чернодробно възпаление, причинено от натрупване на мазнини в черния дроб;
  • Метаболитен синдром - група от състояния, включително високо кръвно налягане, висока кръвна захар и ненормални нива на холестерол или триглицериди, които значително увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания;
  • Диабет тип 2 или преддиабет;
  • Сънна апнея;
  • Депресия, тревожност и хранителни разстройства;
  • Ненормално маточно кървене;
  • Рак на маточната лигавица (рак на ендометриума).

 

Ето защо е важно всяка жена да потърси съвет от специалист – гинеколог или ендокринолог, а най-добре и при двата, за да набележи най-подходящата терапия за себе си. Новите знания позволяват в лечението да се включат и натурални съставки като тези в препарата „Иногинол“.

 

 

Коментари