Публикация

Пресконференция на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания

Пресконференция на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания

Близо 42% от мъжете и 28% от жените в България са с наднормено тегло. Тези данни ще бъдат представени от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания на пресконференция, която

 

ще се състои на 4 март 2021 от 11 часа в БТА

 

В нея ще вземат участие:

 

  • доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, председател на сдружението,
  • доц. д-р Светослав Ханджиев, почетен председател на сдружението  
  • доц. д-р Константин Гроздев, председател на Българското дружество по бариатрична (метаболитна) хирургия

Според Световната здравна организация (СЗО) затлъстяването е хронично рецидивиращо заболяване, характеризиращо се с прекомерно натрупване на мастна тъкан, което представлява риск за здравето. Затлъстяването не е само заболяване на „богатите“ държави. Затлъстяването нараства сред по-бедни държави. Преобладаващо е при по-бедни и по-уязвими общества.

 

Причините за това заболяване са многобройни: биологични, психически, здравословни, генетични, фактори на околната среда, достъп до медицински грижи или утра-преработени храни. Затлъстяването не е в резултат от дефицит на волята.

 

Хората, които живеят със затлъстяване, са в риск да се разболеят от други хронични заболявания като захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявание и някои видове рак. Освен това, затлъстяването е рисков фактор за по-тежко протичане на КОВИД-19.

Стигматизацията на теглото е опасна. В много страни хората, които живеят със затлъстяване, непрекъснато се обвиняват за заболяването си. Стигматизацията води до усещането, че затлъстяването е отговорност само на индивида. Това може да наруши психичното здраве и да доведе до нежелание да се потърси навременна медицинска помощ. Хората не трябва да се обвиняват за тяхното затлъстяване. Затлъстяването е в резултат на фактори, които са извън контрола на човек. Биологичните и генетичните фактори имат огромна роля. Факторите на околната среда също имат огромно значение.

 

Според Европейската комисия всяка година около 7% от националния бюджет на страните в ЕС отиват за покриване на здравни разходи, свързани със затлъстяването и неговите усложнения или около 70 млн евро общо или 1 трилион долара по света.

 

За България данните и прогнозата са следните:

 

Честота (%) на наднормено тегло (ИТМ 25-29.9kg/m2), затлъстяване (ИТМ 30-34.9 kg/m2) или тежко затлъстяване (ИТМ > 35 kg/m2) сред населението над 18 годишна възраст през 2014 и 2025

 

Прикачени файлове

Poster.pdf

Коментари