Публикация

Простудата улеснява уроинфекциите

Простудата улеснява уроинфекциите

Дори елементарна на пръв поглед простуда нерядко води при жените до цистит. Това става особено в преходните сезони с големи температурни амплитуди. Преохлаждането на кръста и краката са силен предразполагащ фактор за възникване на цистит. Смята се, че при настинка защитните сили на организма намаляват и той става по-възприемчив към евентуална тлееща бактериална инфекция.


Възпаленията на отделителната система са доста разпространени и могат да се развиват от почти безсимптомно до крайно драматично, съпътствани от силна болка. Жените по-често боледуват от цистит, инфекции на пикочния мехур, в сравнение с мъжете. Това е лесно обяснимо, при тях уретрата е по-къса и широка, намира се много близо до влагалището, но и до ануса. Неправилната интимната хигиена и носенето на тясно бельо подпомагат попадането на патологични микроорганизми от влагалището или ректума в уретрата. Оттам инфекцията лесно преминава в пикочния мехур и причинява бактериална инфекция.


Циститът протича обикновено със силни болки и парене при уриниране


Жените знаят какво неудобство представлява посещението на тоалетната на всеки 15-20 минути, без дори да си пил много течности. В същото време при ходене по малка нужда се отделят само капки. Урината е с неприятна миризма, в нея може да се появят кръв и други примеси. Възможно е температурата да се повиши и общото състояние да се влоши.

 


Когато циститът периодично се повтаря, обикновено става дума за инфекция, която веднъж се е проявила, но може би не е доизлекувана напълно и е останала активна. В резултат на терапия тя се потиска, но когато се появят предразполагащи фактори (по-влажно, по-студено време) отново се обостря.


Специалистът слага диагноза и определя лечение

При наличие на някои от симптомите, трябва да се потърси своевременно лекар (акушер-гинеколог, уролог), за да се избегнат усложненията. Важно е да се знае, че понякога уроинфекцията може да протече без характерните неразположения и признаци, което обаче не означава, че пикочната система не се уврежда. Препоръчва се на хората с хронични инфекции (цистит, пиелонефрит) да посещават редовно специалист, както и да наблюдават вида на урината. Ако тя е мътна и в нея плуват частици, много е вероятно да е започнала бактериална инфекция. В тези случаи е задължително да се изследва първо обикновена урина за наличието на белтък, левкоцити, еритроцити и бактерии, а след това и стерилна урина.


Чрез микробиологичните изследвания се установява бактериалният причинител, а след антибиограма специалистът може да назначи нужното антибиотично лечение.


Помощ с природни средства

Оздравителният процес може да бъде подпомогнат ефективно и с препарати, представляващи извлеци на растителна основа. Такъв комплексен природен продукт на базата на американската червена боровинка е „Урокомфорт“. Той съдържа съставки, възпрепятстващи закрепването и размножаването на бактериите във вътрешните лигавици, увеличава диурезата, прочиства като цяло пикочните пътища. Подходящ е и като профилактика при хроничните урологични инфекции.

 

 

 


В две капсули се съдържат стандартизирани:

  • 600 мг екстракт от американска червена боровинка.
  • 100 мг екстракт от коприва;
  • 100 мг Д-маноза;

Препоръчваната дневна доза е 2 пъти по 1 капсула.

Коментари