Публикация

Природни средства срещу цистит при бременност

Природни средства срещу цистит при бременност

Инфекциите на пикочните пътища са често срещани при бременни, свързано е с бурните хормонални промени в организма и в микрофлората. Симптоми като болка в таза, дискомфорт в долната част на корема, парене при уриниране, а често неконтролируемо желание да се посети тоалетната водят жената при гинеколога. Тези и някои други оплаквания като леко повишена телесна температура, мътна, кървава или лошо миришеща урина, болезнен полов акт, гадене или повръщане, са признаци на цистит.

 

Това е възпаление на пикочния мехур и по-точно на неговата лигавица. Причинява се от бактерии и е най-разпространеното урологично заболяване сред жените. Среща се във всички възрастови групи - от детска до старческа възраст. Между 20 до 40 на сто от жените ще получат симптоми на възпаление на пикочния мехур поне веднъж през живота си.

 

По време на бременност матката нараства и притиска пикочния мехур. Така предизвиква по-често уриниране, води и до задържане на остатъчна урина, което е предпоставка за цистит. Пониженият локален имунитет на пикочо-половите пътища в резултат от хормоналните промени по време на бременността също благоприятства развитието на заболяването.

 

Понякога симптомите са леки, а друг път изобщо липсват. Затова акушер-гинеколозите са категорични, че при бъдещите майки е необходимо да се проведе скрининг: В началото на бременността е добре да се вземе влагалищен или цервикален секрет, както и да се направи изследване на стерилна урина – урокултура.

 

Инфекциите на пикочо-отделителната система са опасни както за майката, така и за плода, тъй като са свързани с повишен риск от развитие на пиелонефрит, спонтанен аборт и преждевременно раждане.

 

Друг сериозен проблем е, че циститът се повтаря при всяка втора жена, дори да е проведена антибиотична терапия. Това се дължи на бактерията Ешерихия коли, по чиято повърхност се намират тънки власинки, които я прикрепват за стените на пикочните пътища и тя трудно се отделя с урината. Антибиотиците често не успяват да унищожат докрай бактериалните колонии в уринарния тракт. В определени случаи след такова лечение неприятните симптоми може отново да се появят.

 

Подходяща диета и добра лична хигиена спасяват бременните от цистит

За да избегнат цистита и да не помрачават очакването на своето дете, медиците съветват бъдещите майки да се хранят правилно. Необходимо е да изключат храните, които често влошават хроничните възпалителни заболявания, като захар и сладкарски изделия, млечни продукти, пържени храни, соя, кофеин, газирани напитки, шоколад, алкохол, домати. От менюто трябва да се изключат още пилешки дробчета, стафиди, авокадо, говеждо месо, винен оцет, майонеза. Препоръчват се пълнозърнести, пресни, нерафинирани и непреработени храни, плодове, но без цитрусови, зеленчуци, бобови, семена, ядки, зехтин.

 

 

 

 

Прием на около 2-3 литра вода на ден, защото водата е отлично средство за пречистване на пикочните пътища и подобряване на диурезата.

 

Друг важен момент е спазването на лична хигиена. Не бива обаче да се използват силни сапуни и ароматизирани душ гелове.

 

Ходете до тоалетната толкова често, колкото е необходимо, за да не се допусне дълго задържане на урината в пикочния мехур, а когато уринирате, напълно изпразвайте пикочния мехур, съветват специалистите.

 

Рисков фактор може да се окаже и бельото, ако е от синтетични материи. То трябва да е памучно и да не е тясно.

 

Природни средства, подходящи за бъдещите майки

 

За да се унищожи причинителят на заболяването – най-често това изисква антибиотично лечение, особено в случаите когато се касае за бактериална инфекция.

Противомикробно действие обаче притежават и някои билки. За бременните е добре да приемат продукти на растителна основа, например Урокомфорт. Препаратът е създаден на основата на доказалата своите качества американската червена боровинка. В състава му са включени още Д-маноза и екстракт от коприва. Той е абсолютно безвреден, не съдържа животински продукти и оцветители, няма странични ефекти. Към него не се развива резистентност.

 

Червената боровинка е известна с мощното си противовъзпалително действие и същевременно е добър антиоксидант, имуностимулатор и мощно средство срещу Е-coli.

Д-манозата има свойството да блокира пипалата, с които ешерихия коли се прикрепва към стените на пикочния мехур, увлича лошите бактерии и подпомага изхвърлянето им от организма.

 

Копривата повлиява възпалителните процеси и има бактериостатично и диуретично действие.

 

При асимптомната бактериурия Урокомфорт може да се приема и с профилактична цел, както и да се комбинира с антибиотици.

Коментари