Публикация

Дерматолог: Гъбичките по ноктите са "врата" за инфекции, не отлагайте лечението

Дерматолог: Гъбичките по ноктите са "врата" за инфекции, не отлагайте лечението

Д-р Мариета Петрова е специалист по кожни и венерически болести. Приема пациенти в 19 ДКЦ в София. Разговаряме с нея за факторите, които благоприятстват появата на гъбички по ноктите, и как ефективно човек може да се избави от тях завинаги.


Д-р Петрова, коя промяна в нокътната плочка насочва към гъбична инфекция?


Засегнатите от гъбична инфекция нокти са с неприятен външен вид и променена структура. На места нокътната плочка може да е удебелена, чуплива или да се отлепи. В някои случаи върху нея се появяват бели, жълти или кафяви петна, тесни ивици. Състоянието не бива да се пренебрегва. Лечението трябва да започне максимално бързо.


Защо? Какво стои зад термина онихомикоза?

 

Д-р Мариета Петрова
Д-р Мариета Петрова

Онихомикозата е заболяване, което се дължи на инфекция на нокътната плочка от различни причинители, които могат да бъдат дерматофити, дрожди или плесени. Това не е козметичен проблем. Гъбичките може да отворят вход за вторични тежки бактериални инфекции, например еризипел (червен вятър), който засяга целия организъм, протича с големи болки и е животозастрашаващ.

 

При някои пациенти може да се отключи алергична реакция. Всичко това налага да се предприеме адекватно лечение още при първите признаци.


Важно е да се знае, че здравата нокътна плочки е прозрачна, гладка и лъскава. Всяка промяна във вида, дебелината и формата трябва да бъде консултирана със специалист.


Кои фактори отключват състоянието? Носенето на тесни обувки влияе ли?


Травмите на нокътната плочка – от тесни обувки и при спорт, са предразполагащ фактор. За появата на гъбички влияят още:

  • повишеното изпотяване на стъпалата;
  • фамилната обремененост;
  • напредналата възраст (над 60 години);
  • честата употреба на антибиотици и кортикостероиди;
  • посещение на обществени места, където е топло и много влажно – фитнеси, сауни, басейни;
  • болести, които водят до нарушаване на кръвообращението (Болест на Бюргер);
  • придружаващи заболявания (тежък диабет, рак) – понижават имунитета, което обуславя забавяне на растежа на ноктите.

Перфектният маникюр е част от визитката на съвременната жена. Как действат лаковете върху нокътната плочка? Какво трябва да се знае?


Лакът за нокти - особено гел-лакът, който в последно време е много актуален, също създава добри условия за развитие на гъбични инфекции. От една страна, изпичането на лака, което винаги се прави, травмира нокътната плочка, от друга – тя остава запечатана за дълъг период от време, понякога дори месец. Всичко това е предпоставка за развитие на попаднала от околната среда гъбичка под самия лак.

 

Гъбички по ноктите


Честото лакиране уврежда ноктите. Когато жената има повод и държи да има цветен маникюр, по-добре да използва обикновен лак, който след празничното събитие е добре веднага да се отстрани. Така опасността е най-малка. През останалото време е препоръчително ноктите да се третират със специални укрепващи кремове, етерична масла и балсами.


Лесно ли се лекуват гъбичките по-ноктите? Кога човек да се обърне към лекар?


Ако сега покрай пандемията човек няма възможност да посети лекар, забелязвайки промяна в ноктите, може да започне лечение с препарат, който се продава без рецепта в аптеката.


Препоръчвам „Микодефен“ – лечебен лак за нокти, който е с една изпитана и сигурна активна съставка – циклопирокс. Има широк спектър на действие, ефективен спрямо всички патогенни видове, причиняващи онихомикози. Предимство му е, че убива гъбичките, а не само да потиска тяхното развитие.


Схемата за лечение, която назначавам на моите пациенти и която има голям успех, е следната:
Препаратът се нанася на тънък слой през ден вечер, като се избягва третирането на околната кожа, за период от 3 месеца. Всяка седмица в края (на 7 дни) се извършва изпиляване на частта, която е засегната (нокътят се пили отгоре). Целта е да намалим пораженията и лечебният лак да проникне по-дълбоко. След третия месец продуктът се нанася два пъти седмично - най-добре в сряда и неделя, делим седмицата на две, до пълно възстановяване на нокътната плочка. Ако след 6 месеца нокътят не се изчистил по тази схема на лечение, е добре да се потърси консултация с дерматолог. Той ще назначи необходимите изследвания и ще предпише последваща терапия.


Предимство е, че „Микодефен“ е в голямо количество – 6,6 мл, което позволява да се третират засегнатите нокътни плочки до пълно израстване на здравия нокът. Освен това цената му е абсолютно достъпна.


За да се избегне повторно заразяване, какво бихте посъветвали хората?


За да не рецидивира заболяването, е добре да се носят широки обувки, от естествена кожа, т.нар. дишащи, които да намаляват запарването, както и памучни чорапи. След душ винаги много стриктно да се подсушават стъпалата, междупръстието и самите нокътни плочки.


Препоръчвам след самото лечение профилактично да се ползват антимикотични спрейове. С отличен ефект е „Фунги спрей“ - препарат с лечебно и профилактично действие, който няма да позволи развитие на нова гъбична инфекция. Съветът ми е веднъж седмично ходилата и обувките да се третират с този продукт.

Коментари