Публикация

Лаборатория „ЛИНА” въведе тест за клетъчен имунитет срещу COVID-19

Лаборатория „ЛИНА” въведе тест за клетъчен имунитет срещу COVID-19

Лаборатория „ЛИНА” въведе нов тест - клетъчен имунитет срещу SARS-CoV-2 (COVID-19). С него се установява активността на клетъчния имунен отговор срещу COVID-19 у вече преболедували или ваксинирани пациенти.

 

За изследването е необходима венозна кръв, като резултатът излиза след 10 работни дни. Проби се вземат в дните от понеделник до четвъртък на адреси: град Бургас, ж.к „Зорница” №75 и бул. „Стефан Стамболов” №132; град Варна, ул. „Д-р Анастасия Железкова” №40 и ул. „Мадара” №22; град Ямбол, ул. „Жельо Войвода” №11; град Сливен, ул. „Криволак” №9, ет. 2. В град Бургас проби се вземат до 14:00 ч., а в градовете Варна, Ямбол и Сливен до 12:00 ч.

 

Кога да изберем това изследване?

 

 - Десет дни след преболедуване.

 - Десет дни след приложение на втората доза ваксина.

- При ниски стойности на IgG антитела срещу COVID-19 след преболедуване или ваксиниране.

 

Цената на изследването е 93.00 лв, таксата манипулация е 2.00 лв.

 

Какво е клетъчен имунитет?

 

Имунната защита на организма срещу бактерии, вируси, гъбички и други болестотворни причинители се осъществява от клетъчния и хуморалния имунитет, като това разделяне е условно. Те са взаимно свързани и взаимно повлияващи се. Хуморалният имунитет се осъществява от антителата. Клетъчният имунитет сe осъществява от Т-лимфоцитите, NK- клетките и други клетки на имунната система.

 

Tестът за клетъчен имунитет  измерва промяната в концентрацията на Интерферон Гама в кръвта  преди и след стимулация на лимфоцитите на пациента с антиген на COVID-19 (базиран на S1 участъка на спайк протеина на SARS-CoV-2).

Интерферон Гама играе ключова роля в противовирусната защита на организма. Неговото основно действие се състои в потискане на вирусното размножаване, в имуностимулиращ и имуномодулиращ ефект. Той се произвежда от NK-клетките, Т-лимфоцитите  и  други клетки при осъществяване на специфичния имунен отговор.

 

 

Коментари