Публикация

Кърмещите жени могат да се ваксинират срещу COVID-19

Кърмещите жени могат да се ваксинират срещу COVID-19

Във връзка със зачестилите въпроси в публичното пространство относно ваксинирането срещу COVID-19 на жени, които кърмят, неонатологичният екип на Медицински комплекс „Д-р Щерев” изготви серия от препоръки, базирани на източници, посочени по-долу в настоящия текст.

 

Може ли жена, която кърми, да си постави ваксина срещу COVID-19?

 

Според Германската комисия по имунизационна политика единствената ваксина, която е противопоказна при жени, които кърмят, е тази за жълта треска. Всички останали ваксини, получили одобрение, могат да бъдат поставени след съобразяване с индивидуалното състояние на конкретната жена, включително наличие на специфични противопоказания. Ако ваксинираната жена прояви някои от по-честите ваксинални реакции или се притеснява от такива, може да прекъсне кърменето за между 1 и 3 дни, като през това време изцежда кърма, която се дава на детето.

 

Кърменето не е противопоказание за ваксинация, защото всички налични към настоящия момент ваксини срещу COVID-19, които са получили одобрение, не могат да предизвикат заболяване от коронавирус, съответно и заразяване на кърмачето.

 

Предават ли се антитела чрез кърмата?

 

Клинични проучвания в Германия показват, че чрез кърмата към новородените могат да преминат известно количество имуноглобулини от тип A, G и М. С кърмата се осигурява и неспецифична защита на бебето към редица заболявания, така че кърменето може да бъде само от полза за детето. Една жена, която кърми, в момента може спокойно да си постави ваксина. По този начин ще подсигури своето здраве, а така ще предпази и детето си от евентуално заразяване.

 

Какви са мерките, ако кърмещата майка се разболее от COVID-19?

 

Повечето препоръки, включително на Световната здравна организация, са кърменето да продължи. Но ако жената има тежки симптоми и не се чувства добре, тя може да прекъсне кърменето, като междувременно се изцежда, а детето се храни с шише с биберон от здрав близък. При продължаващо кърмене въпреки симптомите, то трябва да се осъществява с предпазни средства, за да не бъде заразено бебето.

 

Какви са рисковете за плода при заразяване с COVID-19 преди раждането?

 

Ако майката е болна по време на бременността, тя образува защитни антитела и част от тях преминават към плода и могат да се установят в кръвта му след раждането. Колко дълго ще го предпазват, все още е трудно да се отговори, но прогнозите са за поне 3 до 6 месеца. Там, където са правени клинични проучвания, включително и при нас, има случаи, при които бебета се раждат с антитела, без да е било инфектирано, защото е получило пасивна защита от майката. При нас до този момент няма бебета, които са се заразили от майките си, дори и те да са били болни. Подобни случаи обаче са регистрирани от наши колеги и описани в клинични проучвания.

Коментари