Публикация

Сиренето може ли да предизвика кошмари?

Хората често си задават разни въпроси, свързани със здравето, но изпитват неудобство да занимават личните си лекари с тях.


Д-р Крисчън Джесън разказва, че когато се среща с приятели и познати, те често го карат да им обяснява някои здравословни проблеми и искат от него съвети, от което свободното му време се превръща в медицински консултации.

Това го е подтикнало да състави книга с отговорите на най-честите въпроси, за да развенчае някои разпространени митове и между другото да разкрие много изненадващи факти.

Ето няколко от най-интересните въпроси:

Сиренето предизвиква ли лоши сънища?

Някои родители казват на децата си, че ако ядат сирене преди лягане, ще сънуват лоши неща. Това твърдение не се основава на никакви научни факти. Изследванията показват обратното - че сиренето помага на съня.

При едно проучване всяка вечер преди лягане доброволци изяждали по 20 грама сирене: 72% от тях имали много добър сън и 70 % помнели сънищата си, като никой от тях не е бил кошмарен (запомнянето на сънищата е знак за добър сън). Причината за това вероятно е, че сиренето съдържа протеини и аминокиселини, като триптофан, които действат приспиващо.

Вярно ли е, че стомашната киселина е силна, колкото киселината в батериите?
Киселините в стомаха са достатъчно силни, за да разтворят ножче за бръснене /това не означава, че трябва да ги гълтате, за да проверите/. Стомашната лигавица се обновява на всеки 3-4 дни - това е от жизнено значение, защото в противен случай клетките на стените на стомаха бързо ще се разпаднат от силните храносмилателни киселини.
Хората с язва знаят колко болезнено може да бъде проникването на стомашната киселина в по-дълбоките пластове на лигавицата на стомаха.

Всички нокти ли растат еднакво бързо?
Не. Ноктите на ръцете растат почти 4 пъти по-бързо от ноктите на краката. Най-бързо расте нокътят  на средния пръст, като той расте  по-бързо на ръката, която се използва най-често – лявата или дясната. Предполага се, че причината е в най-бързото изхабяване на нокътя  на този пръст.
Известно е, че растежът на ноктите е свързан с дължината на пръстите: ноктите на най-дългите пръсти, растат най-бързо, а на най-късите – най-бавно.

По-застрашени ли са плешивите хора от инфаркт?
В това твърдение има известна истина. Проучване установило, че за мъжете с опадала коса на темето има 40% по-висок риск от  сърдечно заболяване. Олесяването над челото увеличава риска с до 28%. Най-вероятно това е свързано с тестостерона. Мъжкото оплешевяване е знак за свръхчувствителност към тестостерона, който убива фоликулите. Свръхчувствителността към тестостерона причинява и увреждане на клетките около сърцето.
Мъжете, които оплешевяват трябва да спрат да пушат, да започнат да се хранят здравословно, да спортуват и да наблюдават кръвното си налягане.

Защо не забравяме как се кара колело, а не можем да си спомним имената на някои хора?
Когато се учим да караме колело, се овладява двигателно умение, което се координира от малкия мозък. Там са разположени нервни клетки, които закодират сигналите от малкия мозък; това означава, че те могат да се натрупат във вид на спомени в други области на мозъка. Така мускулните спомени за управляване на колело се запечатват завинаги.
Имената и телефонните номера обаче, не се закодират по този начин и се запазват само в една част на мозъка и затова има по-голяма вероятност да се забравят.

Ще се простудя ли, ако си легна с мокра коса?
Настинките се причиняват от вируси. Няма да се разболеете от настинка заради това, че сте излезли без палто, или че сте си легнали с мокра коса.

Наистина ли използваме само 10 % от мозъка си?
Този мит се основава на погрешна интерпретация на някои неврологични изследвания в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век, според която в даден момент само 10% от невроните в мозъка могат да са активни. Това не означава, че другите области на мозъка не се използват. Изследване с ядрено магнитен резонанс развенчава окончателно този мит. То доказало, че хората използват максимално мозъка си, дори докато спят.

От какво се причиняват бодежите?
Болката от бодежите идва най-вероятно от мускулите или сухожилията. Някои мислят, че тя се причинява от мускулен спазъм на диафрагмата – мускулната стена, която разделя гръдния кош от корема. Причината обаче може да бъде крампа или опъване на връзките в областта на диафрагмата и черния дроб. Понякога, докато тичат спринтьорите натоварват повече дясната си страна, в която се намира диафрагмата, и когато издишат в такъв момент, се получават бодежи. За да се избегнат бодежите при бързо тичане, трябва да се вдишва дълбоко и да се издишва силно, както и да се внимава на кой крак се стъпва по време на издишването.

Кой е най-добрият начин за пречистване от токсините?
Продуктите за детоксикация се превърнаха в индустрия за милиарди. Масово се рекламират и предлагат опаковки с препарати, въпреки че тази кампания е лишена от научни основания. Интелигентни хора се поддават на този маркетинг и харчат много пари за прочистване на дебелото черво и други процедури, които нямат абсолютно никакъв ефект. Понятието детоксикация не съществува. Чрез черния дроб и бъбреците организмът има забележителното свойство да се прочиства от вредните вещества. Ако организмът трупа толкова отрови, колкото рекламираните средства твърдят, че ще прочистят, щяхме да умираме много години по-рано. Умерените физически упражнения и приемането на нормални количества течности са достатъчни, за да се изхвърлят излишните токсини от организма. Всичко друго е загуба на време и пари.

Вярно ли е, че от балсама за устни те се напукват повече?
Това отчасти е вярно. Сред съставките на балсама за устни често има такива, които причиняват парене, например салицилова киселина, фенол и ментол. Тези съставки се използват рутинно, за да създадат впечатление у потребителя, че балсамът действа по някакъв начин на устните. Някои от съставките са ексфолианти, от които устните се белят. В резултат на това те изтъняват и стават по-беззащитни и хората се стремят да ги мажат с още повече балсам и въпреки това устните продължават да се напукват. Едва ли някой дерматолог би предписал салицилова киселина срещу напукани устни, защото тя предизвиква обелване и ранички. Напуканите устни не се нуждаят от ексфолиант, а от смазващо и овлажняващо средство, като например вазелина.
" }-->

Коментари