Публикация

Фитоестрогени срещу симптомите на менопауза

Фитоестрогени срещу симптомите на менопауза

Жените днес са в разцвета на силите си в своите 50 г. и не трябва да оставят симптомите на менопаузата да развалят вкуса им към живота. На 50+ обикновено децата са поели по своя път, най-стръмните моменти в кариерата са останали назад и това, което остава, е да внесат повече баланс и радост във всекидневието.

 

За да приемаме спокойно тези години на промяна в организма, трябва да знаем някои основни неща. Пременопаузалният климактериум започва около 40-годишна възраст и продължава средно около 10 г. Количеството на синтезирания прогестерон постепенно намалява, може да има менструални смущения и неправилни маточни кръвотечения. Случи ли се преди 46-годишна възраст, се нарича ранна менопауза, а преди 40 години – преждевременна.

 

Симптомите, които притесняват част от жените в този период, са:

  • горещи вълни, обилно изпотяване, сърцебиене, прескачане на сърцето;
  • нередовен менструален цикъл (може да бъде скъсен или удължен), сухота във влагалището, болка при полов акт, чести уроинфекции;
  • безсъние, депресия, тревожност, нарушения на паметта.

 

Хормоналните промени оказват влияние още върху сърдечносъдовата система и костното здраве. Понижените нива на естрогените намаляват техния протективен ефект върху сърцето, като се увеличава рискът от съдови инциденти-инфаркт, инсулт. Расте костната загуба, което е предпоставка за развитие на остеопороза, а оттам и на счупвания.

 

Хормоналната терапия си има своите рискове

 

Напоследък се водят много спорове относно хормоналната терапия -  дали да се назначава или да се използват нехормонални средства. Преди години в цял свят се препоръчваше използване на хормони в пременопауза, по време на менопауза и след настъпването на менопаузата.

 

Сега обаче медиците са категорични, че абсолютни противопоказания за провеждане на хормонозаместителна терапия са бременност; рак на гърдата или друга хормоночувствителна неоплазия; анамнеза за дълбока венозна тромбоза и преживени тромбоемболични събития; порфирия; неуточнено генитално кървене; тежко чернодробно заболяване.

 

Гинеколозите вече разполагат с богат набор от нехормонални лекарствени средства, които могат да се прилагат, когато хормоналната терапия е твърде рискована.

Представител на тази група лекарствени средства е Vagilact (Ecopharm). Това са вагинални таблетки, които подобряват влагалищната микрофлора и поддържат еластичността на вагиналната стена. Може да се използва дълго без странични ефекти. Гинеколозите препоръчват да се ползва по една вагинална таблетка в продължение на 10 дни вечер.

 

Във всяка таблетка се съдържат соеви изофлавони (фитоестрогени), млечна киселина и млечно-кисели бактерии. Таблетката се разпада във влагалището и в продължение на няколко минути освобождава млечнокисели бактерии и млечна киселина, като по този начин намалява нивото на pH във влагалището до ниво 4 -4,5 и спира растежа на патогенната микрофлора.

 

Фитоестрогените помагат при възстановяването на нормалното състояние на еластичност на влагалището, осигуряват нормалната му киселинност. Особено добре влияе при наличието на атрофични вагинит.

 

Соевите изофлавони защитават жените от остеопороза, защото имитират действието на естрогена. Те стимулират образуването на млечна киселина във вагиналната лигавица, намаляват нивото на рН и помагат за възстановяване на нормалното състояние и еластичността на вагиналните стени.

 

 

 

Коментари