Публикация

Проф. Кантарджиев: Преболедувалите COVID-19 е достатъчно да бъдат ваксинирани с една доза

Проф. Кантарджиев: Преболедувалите COVID-19 е достатъчно да бъдат ваксинирани с една доза

Преболедувалите COVID-19 е достатъчно да бъдат ваксинирани с една доза, като съветвам това да стане през есента.


Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб, пред БНТ.


„Според мен ходът на пандемията обикаля 2 години, след което има вероятност да придобие сезонен характер, да е най-силен краят на есента и началото на зимата, малко преди грипа и да придобие ендемичен характер. Това означава малки групи от болни хора, но с по-дълга продължителност, ще се явява в отделни колективи, семейства и групи в следващите години, но няма да има пандемичен характер. Тогава може да се ваксинираме като за грип“, коментира проф. Кантарджиев.


Той бе категоричен, че е важна личната отговорност.


„85% от хората спазват мерките, 10% не ги спазват от неразбиране и неглижиране и 5% го правят нарочно и напук, което компрометира в момента“, добави специалистът.


Според него

 

циркулацията на вируса ще намалее през лятото заради топлото време


„Нито бразилската, нито южноафриканската, нито нигерийската мутация ги няма в нашата страна, ако не ги допускаме, ще е добре. Има го само британският щам, в последната седмица в Кюстендил, Сливен, и Бургас над 85% от циркулиращите вируси са от британския щам.

 

Всички мутации се покриват от ваксините, с изключение на една

 

нигерийската от декември месец, която се изкарва по-леко, имаме готовност за нови мутации. Компаниите са готови, ако има такива, в рамките на месец така да пригодят ваксините, че да отговарят и на последните мутации. Ако стане така, че има нова мутация, която не се покрива от ваксините, ще ни се наложи есента да правим друга ваксина. Производителят застава зад това да са 2 убождания от една и съща ваксина, в момента се водят клинични изпитвания да има възможност да се сменят ваксините“, изтъкна проф. Тодор Кантарджиев.


По думите му се работи да се създаде и

 

една обща ваксина за грип и коронавирус

 

Той припомни, че днес се навършва точно една година след първия случай на COVID-19 в България.

Една година по-късно, първите случаи на COVID-19 в България бяха в болниците в Габрово и Плевен. Тогава имахме само две работещи лаборатории, нямаше бързи антигенни тестове, нямаше тези над 150 работещи лаборатории, болниците не бяха подготвени, лекарите бяха уплашени, нямаше маски, защитни облекла. Въпреки това мисля, че всичко беше под контрол. Грешката беше, че се допуснаха много хора, едната част, наричайки се лекари, другите не лекари, да създадат едно недоверие в обществото, а от там идва и страхът. Аз винаги съм бил честен с хората, не съм скривал нищо, пред съвестта си съм чист, пред моите пациенти и пред българските граждани, пари не съм взимал за промоция за ваксини, посочи директорът на НЦЗПБ.


Той засегна и темата за

 

отлагането на плановия прием и плановите операции


„Не е национално решение, а на областните щабове, това сериозно компрометира здравеопазването, осигуряването на помощ на хората, има много хора с натрупани планови операции, но това се прави в интерес на здравето“, подчерта проф. Кантарджиев.


През изминалото денонощие в страната са регистрирани 497 нови случая на COVID-19 след направени 2 971 теста


Разпределение на новите случаи по области: Благоевград - 12; Бургас - 15; Варна - 23; Велико Търново - 9; Враца - 26; Габрово - 1; Добрич - 21; Кърджали - 3; Кюстендил - 10; Ловеч - 8; Пазарджик - 22; Перник - 13; Плевен - 29; Пловдив - 30; Разград - 10; Русе - 15; Силистра - 7; Сливен - 18; Смолян - 8; София-област - 21; София-град - 160; Стара Загора - 8; Търговище - 6; Хасково - 9; Шумен - 4; Ямбол - 9.


Излекувани са още 385 инфектирани, 21 души са загубили битката с болестта


В болници се лекуват 5 776 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. Интензивни грижи се полагат за 456 от тях.


288 631 са общо поставените дози от ваксините срещу COVID-19 у нас към момента (1 513 през изминалите 24 часа).

Коментари