Публикация

Положението с леглата за лечение на COVID-19 в София е тревожно

Положението с леглата за лечение на COVID-19 в София е тревожно

Заради многото нови случаи на COVID-19 в София леглата за лечение почват да изпълват капацитета си. Това каза в интервю за Нова Телевизия директорът на РЗИ-София Данчо Пенчев. През последните седмици има трайно увеличение с около 700 до 800 хоспитализирани  седмично. Той добави, че положението е тревожно. Заети са 65% от интензивните легла и малко над 55% от леглата за леки и тежки случаи. 

 

„Столичната РЗИ е в постоянен контакт с директорите на болниците. При нужда могат да се разкрият още легла за заразени с COVID-19. Ситуацията се следи денонощно”, каза още Пенчев.

 

По думите му

 

има готовност и за въвеждане на допълнителни мерки при необходимост. 

 

„От началото на ваксинацията в София са пристигнали 105 000 ваксини, от които са раздадени 95 000. Ваксинираните лица са над 85 000, най-големите обхванати групи са възрастни над 65 г., лекари, учители и участващите във функциониране на основни структурни звена”, заяви Пенчев.

 

На въпрос дали е подсигурено слагането на втората доза ваксина на всеки, поставил си първата, той отговори:

 

„На територията на София-град са подсигурени вторите дози на ваксинираните с Pfizer и Moderna. Всички, които са получени от AstraZeneca досега са сложени като първа игла, но поради големия срок за поставянето на втора, ние считаме, че фирмата ще компенсира доставките и ще достигне регламента, който е договорен за получаване, така че да има достатъчно и за втора игла”.

 

Той беше категоричен, че спазването на мерките е начинът, по който може да предпазим и себе си, и близките си.

 

Шефът на РЗИ разкри и случай от петък следобед.

 

„В самолет, идващ от Хамбург, човек се качва положителен и му става зле по време на полета. Три часа е в контакт със стотина пасажери и екипаж. Тези хора, които кацнаха на летището в София, трябваше да бъдат карантинирани. Това отнема страшно много време и ресурс. 100 здрави човека заради безотговорното отношение на един ", уточни медикът.

 

Запитан дали е възможно да се затворят отново ресторантите, той заяви:

 

„Да, при определени условия. За момента няма конкретни прагове, при които това да се направи”.

Коментари