Публикация

Министър Ангелов: Хакерските атаки към електронния регистър за ваксините продължават

Министър Ангелов: Хакерските атаки към електронния регистър за ваксините продължават

Няма място за притеснение и не е необходимо въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки, които да важат за цялата страна.
Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред журналисти във Варна.


Той сподели, че му предстои среща с директорите на регионалните здравни инспекции в страната, за да се обсъдят въведените мерки в различните области, с оглед ефективното управление на заболеваемостта.


„Важно е решенията да са справедливи за хората, защото освен физическо, има психическо и социално здраве. Два пъти дневно, на всеки 12 часа, здравните власти анализират показателите, свързани с разпространението на коронавируса у нас, включително и на ниво региони“, припомни проф. Ангелов.


В области като Варна и Велико Търново заболяемостта е под 200 на 100 хил. души население, но има и региони, в които показателят е 400 на 100 хил. Затова нови мерки трябва да се прилагат на локален принцип, смята министърът.


Той посочи, че

 

лек натиск върху болниците се отчита в областите Бургас и Шумен, в Кюстендил

 

както и по отношение на няколко лечебни заведения в София. Болниците са подготвени, снабдени са с лични предпазни средства, дезинфектанти, кислород и медикаменти.

Коронавирусът може да бъде спрян единствено чрез ваксината, посочи здравният министър и изрази удовлетвореността си от хода на ваксинационната кампания.
При запазване на настоящия темп, до края на лятото страната ни може да постигне 70% ваксинално покритие, подчерта проф. Ангелов.


Над 60 хил. са хората, регистрирали се в портала за ваксина срещу COVID-19

 

„За съжаление, хакерските атаки към портала продължават. Не мога да разбера каква е идеята. Очевидно някой иска да се провалим, но няма да се случи“, не скри възмущението си министърът.


В отговор на журналистически въпрос за равносметката как се е справила държавата с кризата от COVID-19, година след началото на пандемията, министърът коментира:
„Когато си вътре в една криза, когато гориш с проблемите, не можеш да прецениш дали решенията, които взимаш, са правилни за всички. Равносметка ще направя, когато преодолеем пандемията“.

 

Коментари