Публикация

Все повече ромски деца се ваксинират

Все повече деца от ромски произход се подлагат на задължителните имунизации благодарение на усилията на здравните медиатори в страната.


Това стана ясно по време на пресконференция за представянето на проекта „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика”, в която взеха участие представители на държавните институции, неправителствени организации и общопрактикуващи лекари.

Професията „здравен медиатор” е въведена в България през 2001 година като в момента у нас работят 106 здравни медиатори, които са разпредели в 55 общини. Една от техните основни задачи е да помагат за по-добрата  информираност на ромското население относно въпросите, касаещи  ваксинопрофилактиката.

Според д-р Тенчо Тенев – главен държавен инспектор на Република България, програмата за ваксинопрофилактика е довела до  увеличаване на имунизираното ромско население. Той уточни, че в рамките на  извънредната кампания срещу епидемията от морбили са били извършени 200 000 имунизации.

Офелия Кънева от Агенцията за социално подпомагане пък изтъкна ролята на промени в правилника за приложение на Закона за социално подпомагане.

Според г-жа Кънева, повишаването на ваксинацията сред ромското население е резултат и от нововъведеното условие, което дава право на помощи само на тези, които са преминали всички имунизации.  

На 30 и 31 октомври в Пловдив ще се проведе Втора национална среща за ваксинопрофилактика. На нея ще бъдат дискутирани и  набелязани задачите за по-нататъшни действия по проекта.

Коментари