Публикация

Спешни медици искат ново затягане на мерките срещу COVID-19

Спешни медици искат ново затягане на мерките срещу COVID-19

Лекари, работещи в Спешната медицинска помощ, искат затягане на мерките срещу COVID-19. Те се притесняват, че броят на заразените се увеличава и че натискът върху болниците ще стане сериозен.

 

„Вече участвахме в този филм веднъж. През ноември ситуацията беше същата. Имаше по 3 000 заразени на ден, болниците тогава започнаха да се пълнят. Ситуацията ни е позната, но в същото време сега има разхлабване на мерките. Голяма част от хората не спазват и сегашните”, коментира в интервю за Нова телевизия д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ.

 

По думите й ситуацията е изключително динамична и ако в една болница допреди час е имало свободни легла, ситуацията много бързо се променя. Тя добави, че става трудно и да се хоспитализират пациенти, които не са с коронавирус.

 

По данни на Единния информационен портал 2 995 са новите случаи на COVID-19 в страната за денонощието след направени 17 056 теста. Сред новозаразените са и 51 медицински служители. Излекувани са още 1 228 инфектирани,

 

починали са 150 души, при които е бил доказан пандемичният вирус

 

В болници се лекуват 5 903 души с коронавирус. За 503-ма от тях се полагат интензивни грижи. До момента у нас са поставен 294 132 дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция (5 501 през последното денонощие).

 

Междувременно ръководителят на отдел „Вирусология” в НЦЗБП доц. Любомира Николаева-Гломб каза в интервю за Нова Телевизия, че британският вариант на коронавируса се е наложил в страната и това вече е доказан при 75% от направените проби. Все още няма случаи на южноафриканския, но според нея

 

появата му била въпрос на време

„От всички, циркулиращи в глобален мащаб варианти, нигерийският е най-притеснителен. Точно към него неутрализиращите антитела, които се образуват в резултат на преболедуване и ваксиниране, са с най-малък афинитет”, коментира тя.

 

Доц. Гломб добави, че фирмите производители вече работят за преправяне на препаратите си, така че да се справят с новите варианти на вируса. Тя обаче уточни, че са необходими изследвания, за да се установи дали преработените ваксини ще могат да произведат достатъчен брой антитела.

Коментари