Публикация

Премиерът: Няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки

Премиерът: Няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки

Тенденцията за нарастване на случаите на COVID-19 у нас се запазва, британският вариант на вируса разболява все по-млади хора, затова ако се наложи, ще бъдат въведени допълнителни мерки.


По разпореждане на премиера Бойко Борисов от днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов прекратява отпуската си във връзка с предизборната кампания, заемайки се изцяло със справянето с разпространението на вируса у нас, а временно управляващите областни управители приоритетно ще работят с областните щабове по прилагането и актуализирането на мерките срещу COVID-19.


Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и представителите на Националния оперативен щаб.


„Трябва да уверим българското общество, че наблюдаваме ситуацията 24 часа в денонощието, защото пандемията в света върви на пълни обороти. Изборите идват и си отиват, но животът и здравето в момента са основната задача. Затова няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, колкото и да страдат финансите и икономиката“, заяви министър-председателят по време на съвещанието.


Премиерът изтъкна, че

 

рецепта за справяне с новия вирус няма, но болниците не могат да бъдат поставени в риск


„Хората очакват от нас отговорност, а нашата отговорност е да се съобразим с това, което докторите ни препоръчват“, категоричен бе министър-председателят.

 

Спешни медици искат ново затягане на мерките срещу COVID-19


„Виждам, че българите са уморени от мерките, искат си социалния контакт, но вие сте ме избрали, защото мога да нося отговорност за решенията си. Противник съм на мерките със заповеди, но ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения“, подчерта премиерът.


Бойко Борисов добави, че

 

активно трябва да продължи ваксинацията

 

в момента на територията на страната има доставени над 100 000 дози ваксини, което позволява имунизиране на по 15 000-20 000 желаещи на ден.


„Половин милион дози се очакват до края на март и началото на април, а само с пускането на електронната система имаме 60 000 записани“, акцентира премиерът Борисов и отбеляза, че всички ваксинирани групи – като в домовете за възрастни хора, са защитени от заразата.


„Лекарства, безплатни ваксини, всичко това е осигурено. Не искам заради политически дивиденти да изпуснем най-добрия модел, през който до този момент преведохме България. Регионалните здравни инспекции трябва да прилагат строг контрол, а областните щабове имат всички права да затварят ресторанти, училища, детски градини, да спират организираните екскурзии и всяка рискова дейност в името на живота и здравето на българите“, подчерта Борисов.


Той добави, че

 

силно се разчита на чувството за самосъхранение и личната отговорност на хората

 

защото с общи усилия може да се постигнат резултати в борбата с COVID-19.


В рамките на работното съвещание министърът на здравеопазването докладва, че се наблюдава тенденция за нарастване на случаите – на заболелите, на починалите и на пациентите, които постъпват в лечебни заведения. След вчерашната среща на министъра с директорите на РЗИ-тата в страната е отчетено тревожната ситуация в 9 области, където заболеваемостта е висока и се отбелязва висок процент на пробите с британския вариант на вируса.


„В тази връзка с колегите от тези области коментирахме решението за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да доведат до резултат и контрол на заболяването в тези области“, посочи министър Ангелов.


По думите му

 

най-големият проблем към настоящия момент е бързото запълване на болничните легла


„От друга гледна точка страната е изцяло подготвена, както и с наличието на предпазни средства, консумативи, медикаменти. Ваксинирането върви с изключително добър темп“, изтъкна здравният министър и добави, че от четвъртък стартира работата на всички ваксинационни кабинети чрез записалите се в електронната система.


„Продължаваме да се надбягваме с вируса“, заяви Ангелов и посочи, че ако тенденцията остане трайна, ще бъдат предложени ограничителни мерки за овладяване на ситуацията в страната.


„Предстои ни последно изпитание, важно е да имаме разбирането и все още силите да се противопоставим. Без значение кое е разрешено и кое е забранено, хората сами трябва да пазят себе си и семействата си, за да има ефект от противоепидемичната дейност“, категоричен беше главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.


По думите му

 

основната причина за настоящата ситуация е превалирането на британския вариант на вируса

 

Доц. Кунчев добави, че мерките следва да бъдат максимално щадящи за икономиката и за социалната система, но същевременно да не позволят да се достигне връх на заболеваемостта, която ще постави на колене здравната система.


„Положителното е, че където сме направили имунизация, резултатите са положителни“, добави още главният здравен държавен инспектор.


Председателят на НОЩ и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски изрази опасения относно изчерпването на болничните легла. Обезпокоително според него освен покачването на заболеваемостта е ръстът на смъртността.


„Нарастването на случаите може да бъде овладяно само по начини, които са старомодни, но доказали се във времето.

 

Не може да разчитаме, че пандемията ще се самоугаси

 

Трябва да има мерки. Затова и активно вървят от вчера разговорите заедно с началниците на местните РЗИ-та“, добави още председателят на Националния оперативен щаб.


Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев информира, че рязкото покачване на случаите в някои области на страната се дължи на британския вариант на коронавируса.

Този вариант доведе и до промяна на възрастовата структура. Все по-млади хора са инфектирани от този щам. Затова е изключително необходимо хората да продължат да спазват сега действащите мерки, подчерта проф. Кантарджиев.

През следващите 4 седмици ще бъде изключително важно хората да спазват много по-строго мерките и да пазят своите близки, призова директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„Продължава приоритетно изпълнението на ваксинационния план от първа до четвърта фаза. Имаме регулярни доставки на ваксини“, докладва директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.


Общото потвърдено количество за март е 300 000 дози и се очаква потвърждение на още 200 000 дози ваксини.


„Имаме вече индикативни количества и за април. За ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ има увеличение с над 2 пъти очакваните доставки за април – около 250 000 дози. За ваксината на „Модерна“ – над 80 000 дози и очакваме потвърждение за ваксината на „Астра Зенека“, допълни Богдан Кирилов.

 

Междувременно здравното министерство информира, че

 

тази сутрин в България са доставени 76 800 дози от ваксината срещу COVID-19 на Oxford University/AstraZeneca

 

Те са получени в склада на „БулБио-НЦЗПБ“, откъдето веднага започва разпределението им към регионалните здравни инспекции в страната.

снимки: Министерски съвет, Министерство на здравеопазването

Коментари