Публикация

5 любопитни факта, които не знаете

Светът на науката и медицината е толкова необятен, че винаги може да се открие любопитен факт, за който дори не сме и подозирали.


Ето пет интересни неща, които подозираме, че не знаете или не сте им обърнали внимание:

Известно ли ви е, че имате трети клепач?
Той представлява малко тъканно покритие в ъгъла на окото близо до слъзния канал. По време на сън той отделя гурели в очния ъгъл, защото и докато спите очите продължават да произвеждат сълзи. Тъй като тогава не мигате, за да ги отмиете, те се изпаряват и се превръщат в засъхнали соли.

Бебетата се раждат с 300 кости, които намаляват до 206 с достигането на зряла възраст. Причината е, че техните кости не са свързани - например на черепа, което улеснява излизането им през родилните канали на майката.

След обилно хранене остротата на слуха намалява, защото при смилането на по-големи количества храна се увеличава притока на кръв в храносмилателната система, а притокът към фините механизми на слуховата система намалява. По тази причина често преди концерт музикантите избягват да се хранят.

Мозъкът не може да изпитва болка, но дава сигнали  на тялото как да реагира на болката. Той няма рецептори за болка и при нараняване мозъкът не боли.

Десняците живеят средно с 9 години по-дълго от левичарите. Това не е генетична разлика, а се дължи до голяма степен на факта, че повечето машини и уреди са проектирани за десняци. Боравенето с тях е по-опасно за левичарите, което всяка година предизвиква хиляди инциденти и смъртни случаи.

Коментари