Публикация

Петнайсет герои в бели престилки дариха кръв в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Петнайсет герои в бели престилки дариха кръв в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

Петнайсет медици и двама членове на техните семейства дариха кръв в акцията по кръводаряване, която беше организирана днес в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Трима от предварително записалите се не успяха да се включат по медицински причини.


Сред дарителите бяха представители на Отделението по образна диагностика, на Клиниката по хематология и онкология, Клиниката по неврохирургия, Лабораторията по клинична имунология, Лабораторията по тежки метали, Клиниката по нефрология, Клиниката по гастроентерология и др.


Въпреки сложната ситуация в страната и напрегнатия график в болницата, те успяха да се включат в благородната инициатива, която ще даде

 

шанс за живот на непознати хора, които имат нужда от кръвопреливане


Някои от участниците, като началникът на Отделението по образна диагностика доц. Марин Пенков, са редовни кръводарители. За други това се случи за първи път.


УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ изказва специални благодарности на Центъра по трансфузионна хематология и лично на г-жа Ева Динкова, която ръководеше екипа и направи възможно медиците да дарят кръв на място в болницата, без да се отделят от своите ежедневни задължения към пациентите.


От ежедневно преливане на кръв и кръвни съставки се нуждаят пациенти, лекуващи се в различни отделения: онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия и т.н. Голяма част от спешните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.


По данни на Министерството на здравеопазването само в София

 

за периода от 01.03. до 15.03.2020 г. броят на кръводарителите е спаднал с близо 600 души

 

- 1138 души в сравнение със същия период на 2019 г., когато кръводарителите са били 1739.

 

Коментари