Публикация

Повече COVID ваксини за областите с най-висока заболяемост

Повече COVID ваксини за областите с най-висока заболяемост

Към населените места с повишени нива на заболеваемост от коронавирусната инфекция ще бъдат насочвани по-големи количества ваксини.


Такова решение е взето вчера, 8 март, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред медии в Кюстендил.


„Четири мобилни екипа от ЦСМП-София извършват ваксинация срещу COVID-19 в област Кюстендил. Готови сме да осигурим допълнителни количества ваксини, съответстващи на броя на желаещите да получат имунизация“, посочи проф. Ангелов.


По думите му

 

епидемичната обстановка в страната е сериозна

 

и по тази причина продължават обсъжданията между директорите на регионалните здравни инспекции, здравния министър и членовете на Националния оперативен щаб за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки там, където здравните власти идентифицират необходимост.


Болниците са снабдени с нужните количества лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти

 

като Министерството на здравеопазването може да реагира веднага с допълнителни количества там, където се налага.


Призовавам всички българи да бъдат разумни. Нека не мислим, че пандемията е отминала. За съжаление, вече има доказателства за нови варианти на коронавируса. При над 70% от пробите, изпратени в Германия за секвениране, се потвърждава британският вариант на COVID-19. Другите варианти – южноафриканки, бразилски и нигерийски, не са регистрирани у нас“, подчерта министърът.

 

Премиерът: Няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки


Той припомни, че директорите на регионалните здравни инспекции и областните управители имат правомощията за въвеждане на допълнителни мерки на ниво региони, включително:

  • на изискване за задължително носене на маски на открити места със струпване на много хора;
  • за временно преустановяване на присъствения учебен процес;
  • за ограничаване на посещенията в търговски обекти тип МОЛ, във фитнесите и т. н.

Унифицираният подход няма да донесе еднаква добавена стойност във всички области, защото в различните области заболяемостта варира значително, отбеляза здравният министър.


Проф. Ангелов коментира и провеждането на парламентарните избори: „Осигурили сме безопасно провеждане на изборите така, че да не бъдат подлагани на риск животът и здравето както на гласоподавателите и на ангажираните с реализацията на самия процес, като в момента тече ваксинацията на членовете на секционните избирателни комисии“.

Коментари