Публикация

Вагиналните инфекции са упорити, лактобацили помагат на лечението

Вагиналните инфекции са упорити, лактобацили помагат на лечението

Стрес, синтетика, некачествена козметика, понижен имунитет, тютюнопушене са част от рисковите фактори, които могат да допринесат за появата на вагинални инфекции. Създава се неприятен здравословен проблем и самочувствието на жената страда.

Най-разпространена е бактериалната вагиноза, която се приема за средна по тежест инфекция, но пък е доста неприятна - засегнатите се чувстват зле, защото се влошава качеството им на живот. При тях е нарушена нормалната флора на влагалището, без да има възпаление, като тя е заместена от анаеробни (Gardnerellа) микроорганизми в големи концентрации.

 

Основните симптоми са сърбеж, парене във или около влагалището, повишено количество белезникаво или сивкаво вагинално течение, неприятна миризма, дискомфорт.

 

Ако редовно ползвате дамски тампони по време на цикъл, сменяте често партньора си, имате инфекция с друга полово-предавана инфекция – хламидия, микоплазма, уреаплазма, гонорея, бързо може да стигнете до бактериална вагиноза. Проблемите могат да възникнат още от използване на хигиенни вагинални душове, вътрематочна спирала за предпазване от бременност, употреба на антибиотици с широк спектър и тютюнопушене.

 

Ефективното лечение често е продължително и упорито, като е необходимо прилагане на ефективна медикаментозна терапия и при двамата партньори.

 

Бактериите са особено опасни за бъдещите майки

 

Терапия трябва да провеждат бременните жени. Хормоналните изменения при тях водят и до промени във вагиналната флора, което повишава риска от развитие на инфекции. Във връзка с рисковете за нормалното протичане на бременността - преждевременно или раждане на плод с ниско тегло, възпаление на яйчниците, фалопиевите тръби, матката и др., е важно честото проследяване на бъдещите майки и профилактични микробиологични изследвания с цел ранна детекция при наличие на бактериална вагиноза и назначаване на адекватно, съобразено с особеностите в състоянието на жената лечение.

 

При проблем първото, към което трябва да се обърнат жените, са препарати за коригириране на „дисбаланса“ във влагалищната среда, които не са лекарство. Това препоръчва АГ специалистът от София д-р Иван Димитров. Според него незаменим помощник на дамите е Lactagyn (Лактажин) - препарат под формата на капсули, който възстановява баланса на вагиналната микрофлора при преходни нарушения. Той е богат източник на млечнокисели бактерии и нормализира естествената микрофлора след прием на антибиотици.

 

Четири типа живи лактобацили връщат комфорта на пациентките

 

Прилага се и след всяко активно лечение на вагинално възпаление. Четирите типа живи лактобацили, които са в този препарат, правят оптималното pН на влагалището леко с времето, така че да се избегнат бързи и чести рецидиви, които понякога много измъчват пациентките. Необходими са по-дълга профилактика и проследяване, след което жените се чувстват комфортно. Повлиява секрецията на бялото течение, премахва неприятната миризма, успокоява сърбежа и овлажнява лигавицата, потиска развитието на анаеробни бактерии и профилактира появата на патогенни.

 

Препаратът Lactagyn (Лактажин) е много важен за жени около 50 г., защото повлиява локалните симптоми при менопауза.

Ефектът е най-добър, когато се комбинира с по-здравословен начин на живот и се направи всичко възможно да се подобри общото състояние на жената.

Коментари