Публикация

Безплатни онлайн консултации за пациенти с хронични бъбречни заболявания, прекарали COVID-19

Безплатни онлайн консултации за пациенти с хронични бъбречни заболявания, прекарали COVID-19

Безплатни онлайн консултации за пациенти с хронични бъбречни заболявания, прекарали COVID-19, организира Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ по повод Световния ден на бъбречните заболявания, който отбелязваме на 11 март. Консултациите ще бъдат от 15 до 21 март 2021 г. и ще се провеждат през специализираната здравна платформа Healthyco.


Може да заявите участие на следния линк: https://bit.ly/3qANya6.

 

Платформата дава възможност за изпращане на всякакви изследвания

 

които ще помогнат на лекарите да се ориентират в тежестта на заболяването.


„Много от хроничните бъбречни заболявания вървят в комплект с диабет и артериална хипертония. Когато пациент с тези заболявания се срещне и с коронавирусната инфекция, рискът от усложнения нараства значително. Целта на настоящата кампания е да проследим как COVID-19 се е отразил на основните заболявания и, ако е необходимо, да коригираме назначената терапия“, обясни проф. Атанас Кундурджиев, началник на Клиниката по нефрология.


Най-отличителната черта на Клиниката по нефрология към УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е по-широкия профил. В нея освен нефролози, работят и двама ендокринолози. Част от тях имат още по една тясна специалност – съответно кардиология и имунология. Това е причината в клиниката да се лекуват някои от най-сложните случаи у нас – пациенти, които освен бъбречно заболяване, имат и други усложнения като диабет, артериална хипертония, което изисква специфичен подход. Клиниката е едно от малкото места в страната, където се диагностицират и проследяват пациенти с кардиоренален синдром (състояние, при което сърцето и бъбреците влизат в порочен кръг на взаимни увреди), изтъкват от лечебното заведение.


Над 850 млн. са засегнатите от хронични бъбречни заболявания по света

 

В глобален мащаб те са причина за смъртта на 2,4 млн. души годишно. В България статистиката е не по-малко тревожна: над 700 000 души или всеки осми човек има проблем с функцията на тези, жизнено важни органи.


Хроничното бъбречно заболяване е такова, което продължава три или повече месеца. Ако не бъде диагностицирано и лекувано навреме, то може да прерасне в бъбречна недостатъчност. Бъбречната недостатъчност се разделя на пет фази. Във фаза І и ІІ състоянието може да се контролира успешно, с помощта на подходяща терапия и промяна в начина на живот. За съжаление 90% от пациенти в България се диагностицират във фаза ІІІ, ІV или V, когато вече са налице симптоми и необратими бъбречни промени. В последната, V фаза, е налице пълен отказ на бъбреците да пречистват кръвта. Тогава единственият вариант е пациентът да премине на хемодиализа или да му бъде трансплантиран нов бъбрек.

Коментари