Публикация

Лактобацили пазят от вагинално течение след лечение с антибиотици

Лактобацили пазят от вагинално течение след лечение с антибиотици

Разболявате се, пиете лекарства и витамини, но те не помагат и вдигате температура. Личният лекар ви изписва антибиотици. Щом се налага, вземате ги и след седмица се оправяте. Но точно сте се почувствали по-добре и отново неприятна изненада – появява се бяло вагинално течение.

 

Така става, защото лечението с антибиотици унищожава не само болестотворните, но и някои от „полезните“ бактерии в организма. Атаката от вредните въздействия на прекомерната антибиотична терапия се усеща в стомашно-чревния тракт и в женската полова система, а т.нар. дисбактериоза (б.а. - дисбаланс между добрата и лоша микрофлора) преминава с чревен дискомфорт и вагинална кандидоза.

 

Нарушен киселинен баланс сваля защитната бариера

 

Заради засилена вагинална секреция след боледуване често на жените се налага да посещават акушер-гиноколог. Назначените изследвания констатират, че е нарушен киселинният баланс на влагалището, а оттам и равновесието във влагалищната мини екосистема, която е основната защитна бариера пред гениталния тракт. Нормалното вагинално Ph обикновено е ниско, приблизително около 3,7. Но при поява на дисбаланс във влагалището, Ph се покачва до 6 или дори още повече, което също създава идеални условия за растежа на „лошите” бактерии.

 

Много полезни в този случай са лактобацилите, открити през XIX век от известния немски гинеколог Алберт Дьодерлайн, затова са кръстени на негово име. Те освен да възстановят нарушената микрофлора, спомагат и за самото антибиотично действие, както и за оздравяването на организма след болестния процес. Разграждат гликогена от епителните клетки на влагалището (а те непрекъснато се обновяват) и произвеждат млечна киселина. Тази млечна киселина поддържа Рh между 3,5 и 4 и това кисело Рh не позволява на никакви пришълци отвън да се развиват и да предизвикват проблеми.

 

Локални таблетки за насищане с лактобацили

 

Ето защо на пациентките се предписват вагинални форми, които съдържат тези лактобацили, за да може при нормален хормонален статус влагалището лесно да възвърне равновесието си.

 

„Отличен продукт, от който виждам много положителен ефект, е „Лактажин“, защото поддържа вагиналната и уринарна микрофлора в перфектно състояние, казва д-р Ния Кирчева, акушер-гинеколог в МБАЛ „НИАМЕД“, Стара Загора.-  И винаги когато трябва да изписвам антибиотик, особено широкоспектърен, профилактично включвам и „Лактажин“, за да не се допусне унищожаване на микрофлората, защото след това трябва да се лекуват гъбички.“

 

Препаратът съдържа четири щама лактобацили, а добавените вещества в глобулата подпомагат осигуряването на добра среда за размножаването им и възстановяват равновесието на влагалището. Добре е терапията да се проведе в продължение на 10 дни след менструация, защото кръвта подпомага развитието на инфекцията. Препоръчително е да се повтори след два-три цикъла за по-стабилен резултат.

 

Акушер-гинеколозите съветват пациентките да не третират симптомите на бактериалната вагиноза с ароматизиращи продукти и дамски тоалетни душове, за да премахнат миризмата. Употребата на изкуствени аромати само може да влоши дисбаланса на влагалищната флора, а поддържането на здрава вагинална екосистема може да се постигне с достатъчно лактобацили.

Коментари