Публикация

Премиерът спря имунизирането с COVID ваксината на „Астра Зенека“

Премиерът спря имунизирането с COVID ваксината на „Астра Зенека“

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината срещу COVID-19 на „Астра Зенека” да бъде спряно, докато Европейската агенция по лекарствата не излезе с писмено становище, че тя е безопасна.


„Докато не отпаднат всички съмнения и експертите не гарантират, че тя не представлява риск за хората, се спира с имунизирането с тази ваксина у нас“, изтъкна премиерът на работно съвещание.


Той напомни, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия, утвърдени са от Европейската агенция по лекарствата, а държавите-членки са „само ползватели“.


На срещата здравният министър проф. Костадин Ангелов посочи, че няколко държави вчера са спрели имунизацията с ваксината на „Астра Зенека“, като изрази готовност за издаването на заповед, с която и в България временно да бъде прекратено прилагането й, докато текат проверките.


Проф. Костадин Ангелов докладва, че

 

все повече деца се разболяват от COVID-19 у нас 


„В нашите болници има 56 деца с доказан положителен COVID тест, от които до 1 година са 14 деца, от 1 до 3 години са 9 деца, от 4 до 10 години - 9 деца, а останалите деца са на възраст до 18 години.


Няма риск за живота на нито едно от децата, но отчитаме подмладяване на гражданите, които постъпват в лечебните заведения – нещо, което преди не се наблюдаваше“, изтъкна здравният министър.


Бойко Борисов призова българите да спазват противоепидемичните мерки и да пазят здравето си.


„Ще продължим да използваме локалния подход при налагането на мерки, защото има градове и населени места, където няма много заболели. Разпоредих РЗИ да осъществяват още по-голям контрол. Разчитаме най-много обаче на разума на хората. Демокрацията е и отговорност“, изтъкна той.


В 18 области на страната има средна заболеваемост над 300 души на 100 000

 

и там за срок от минимум 2 седмици учениците от 5 до 12 клас ще преминат в дистанционна форма на обучение. При необходимост има готовност всяка една паралелка в страната да премине в електронно обучение.

До края на май сме осигурили мерките 60/40, 75/0, 80/20 в подкрепа на хората и на бизнеса. За родителите, които гледат деца, учещи в онлайн среда, има предвидени още 30 милиона лева, попълни премиерът.

До дни ще бъде изготвен и план със здравни изисквания за туристите, които искат да посетят страната ни. Това ще даде възможност туристическият бранш да се подготви за дейността си за новия сезон. Предстои разплащането на още 51 млн. лева на фирмите и туроператорите, които са заявили дейност по отношение на 4% от оборота, който имат през 2019 г.

снимка: Министерски съвет

Коментари