Публикация

Д-р Маджаров: Има "подмладяване" на случаите на COVID-19

Д-р Маджаров: Има "подмладяване" на случаите на COVID-19

Увеличава се процентът на "подмладяване" на заразените с коронавирус. Това каза в "Тази сутрин" по bTV д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз (БЛС). Той обясни, че при децата заболяването протича различно.

 

"През есента имаше деца с хрема, кашлица, общо неразположение и само толкова", отбеляза д-р Иван Маджаров.

 

По думите му заболяването протича в зависимост от особеностите на организма на всяко дете -

 

някои развиват и усложнения

"Вървим в една сравнително ритмична посока напред. В сравнение с миналата година имаме повече лаборатории, повече легла за COVID, системата е адаптирана, макар и натоварена", обясни председателят на БЛС.

 

Прави се достатъчно, за да посрещнем тази криза.

 

Миналата година по това време се наложи карантина,

 

защото не знаехме какво идва, отбеляза той.

 

"Защо е необходимо някой на сила да го затваряме, след като има достатъчно информация за това какво ни заобикаля и всеки може сам да си вземе решение. Не можем да приложим пълен локдаун, ние сме свободно общество. Не можем да се сравняваме с Азия и Китай, тъй като там са съвсем различни порядки. Ние не искаме да живеем в казарма“, коментира още д-р Маджаров по повод връщането на мерките на национално ниво.

 

Електронният регистър е натоварен, защото обществото повярва и реши, че трябва да се ваксинира, смята още председателят на БЛС. Според него опашки от лични лекари пред РЗИ не трябва да се допускат.

 

Решението е или предварително РЗИ да информира личните лекари за ваксините, или самият личен лекар да се обажда предварително в РЗИ, предложи д-р Иван Маджаров.

 

Според него няма опасност от странични ефекти от поставената партида на ваксините на "АстраЗенека", която временно е спряна в някои страни. "Причинно-следствената връзка между прилагането на един медикамент и здравословна случка след това трябва да се провери. Добрата ваксина е тази, която е поставена", заяви председателят на БЛС.

Коментари

По отношение на снабдяването на личните лекари с ваксини е уместно да се ползва опита от кампанията с противогрипна ваксина. Безобразие е да чакат колеги с хладилни чанти пред РЗИ, да пътуват, да губят ценно време и накрая да се окажат без ваксина или с един мизерен флакон.