Публикация

Министър Ангелов: Спирането на ваксинацията с препарата на „Астра Зенека“ е превантивна мярка

Министър Ангелов: Спирането на ваксинацията с препарата на „Астра Зенека“ е превантивна мярка

Смъртта на 57-годишна жена с множество придружаващи заболявания, на която е била приложена ваксината на „Астра Зенека“ срещу COVID-19, е поводът временно да бъде преустановена имунизацията с оксфордския препарат у нас.


Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов на брифинг в Пловдив.


Жената е ваксинирана вчера, 11 март, а леталният изход е настъпил тази сутрин около 03:00 часа.


Министърът посочи, че вече е приключила аутопсията, а до седмица ще бъде готова и съдебно-медицинската експертиза. Жената е била с наднормено тегло, с извършена операция по повод запушване на артерии на сърцето през 2005 г., извършен троен аортно-коронарен байпас.

 

При аутопсията не е установено образуване на тромби.


„Работната диагноза е остра сърдечна недостатъчност с тежък белодробен оток, на фона на тежка атеросклероза, тежки сърдечни промени и запушени съдове.

 

Пряка причинно-следствена връзка между ваксинацията и леталния изход не може да се отхвърли или потвърди

 

категорично към момента, докато не излязат резултатите от хистологичните изследвания“, обясни доц. Павел Тимонов, специалист по съдебна медицина.


Спирането на ваксинацията с AstraZeneca е превантивна мярка. България ще изчака произнасянето на Комитета за лекарствена безопасност към Европейската агенция по лекарствата и едва след това ваксинационният процес ще бъде възобновен, стана ясно от думите на проф. Ангелов.


„Няма абсолютно никакви притеснения за хората, които вече са се ваксинирали. Няма официални данни, които да показват причинно-следствена връзка между докладваните в ЕС случаи на сериозни нежелани лекарствени реакции и приложението на оксфордската ваксина, но сме длъжни да вземем тази превантивна мярка.

 

Нека хората да бъдат спокойни,

 

а тези, които са записани в системата, да имат търпение“, отбеляза министърът.
Работата на електронния регистър временно ще бъде преустановена. Записаните в портала служебно ще получат нов час за ваксинация, за което ще бъдат уведомени по избрания от тях начин – чрез кратко съобщение на мобилен телефон или чрез имейл, поясни министър Ангелов.


Той съобщи, че днес в страната е получена поредна доставка от ваксината с производител "Астра Зенека", която ще остане блокирана в „БулБио – НЦЗПБ“ до подновяването на ваксинационната кампания. Имунизирането у нас продължава с наличните одобрени ваксини, от които към момента в страната има ограничени количества. Те ще бъдат поставяни приоритетно по линия на Националния ваксинационен план, включително на членовете на секционните изборни комисии.

 

Коментари