Публикация

Хламидиите са най-често откриваната болест, преносима по полов път

Хламидиите са най-често откриваната болест, преносима по полов път

Доц. Мария Ангелова – акушер-гинеколог , АГ център „Live“, Стара Загора


Доц. Ангелова, как става заразяването с хламидии?


Заразяването става по време на вагинален, анален или орален полов контакт. Хламидиите също могат да се пренесат от инфектирана майка на нейното бебе по време на нормално раждане. Всеки полово активен индивид може да се зарази с хламидии. Колкото по-голям е броят на сексуалните партньори, толкова по-голям е рискът от инфектиране. Младите момичета в тийнейджърска възраст са изложени на повишен риск от заразяване, особено ако са полово активни. Причината е, че цервиксът или отворът на матката при тях още не е съвсем развит. Тъй като хламидиите могат да се пренасят по орален или анален път, то мъжете, имащи сексуални контакти с други мъже, също могат да се заразят с хламидии.


Какви са симптомите при наличие на хламидии?


Хламидиите са известни като „скрито” заболяване, тъй като три четвърти от жените и половината от инфектираните мъже нямат никакви симптоми. Ако такива има, то те се появяват от 1 до 3 седмици след заразяването на индивида.


При мъже със симптоми от хламидии може да се наблюдава секреция от пениса или парене по време на уриниране. Възможни са оплаквания като парене и сърбеж около отвора на пениса. По-рядко има болка и подуване в тестисите.


Какви са усложненията при липса на лечение?


Ако не се лекува, хламидиалната инфекция може да премине в сериозни репродуктивни и здравословни проблеми с моментни и по-дълготрайни ефекти. Подобно на самото заразяване с хламидии и уврежданията, които те причиняват, могат да останат за дълго „скрити”.


Жените, които не се лекуват от тази инфекция, могат да получат инфектиране на матката и фалопиевите тръби, както и инфекция на таза. Това може да доведе до увреждане на фалопиевите тръби, матката и околните тъкани. Уврежданията могат да са съпроводени с постоянни болки в тазовата област и стерилитет, и потенциално извънматочна бременност.


За да се предотвратят сериозните последствия от хламидиите, се препоръчва на всички полово активни жени на 25 години и по-млади да си направят поне веднъж годишно тест за хламидии. Това се отнася и за жените над 25 години, особено за тези, които имат нов или повече от един партньор. Тестът е задължителен за бременни.
При бременни, които не са се лекували против хламидии, може да се получи преждевременно раждане. Бебета, родени от заразена с хламидии майка, могат да получат инфекция в очите или в дихателната система. Хламидиите са основна причина за пневмония и конюнктивит при новородените.


Как се диагностицират хламидиите?


Хламидиите се откриват чрез лабораторни тестове. При някои от тях се проверява урината, при други се взима секрет от пениса или влагалището, а при трети - кръвни проби.


Какви терапевтични методи се прилагат в лечението на хламидиалната инфекция?


Миноциклиновият хидрохлорид дихидрат е антибиотик от групата на тетрациклините, която има бактериостатично действие. Показан е при инфекции на пикочните пътища: пиелонефрит, пиелит, простатит, цистит, негонореен уретрит, причинен от Ureaplasma urealyticum и Chlamydia trachomatis; при гинекологични инфекции, развили се след раждане или аборт, метрит и андексит, най-често причинени от Chlamydia trachomatis.

Коментари