Публикация

Най-важните витамини и минерали за бременни и кърмещи жени

Най-важните витамини и минерали за бременни и кърмещи жени

Деветте месеца в очакване на бебето са време, когато се препоръчва пълноценен и разнообразен хранителен режим, обогатен с витамини, минерали, микроелементи и други ценни вещества. Това е важно не само, за да осигури пълноценни условия за развитието на плода, но и за здравето на бременната.

 

Нуждите от микронутриенти многократно се увеличават. Повечето жени не приемат достатъчно фолиева киселина, желязо и йод, а витамините, минералите и микроелементите в менюто са недостатъчни.

 

Повишени нужди от фолиева киселина и йод

 

Фолиевата киселина или наричана още витамин В9 се набавя в организма чрез храната, тъй като не се синтезира от тялото. Съдържа се в някои храни – спанак, броколи, черен дроб, но трудно се запазва в тези продукти. Затова е полезно да се приема допълнително, особено от бременните или от жените, които планират да имат дете. Препоръчителната доза за вече очакващите своята рожба е 600 мкг, а за планиращите – 400. Тя намалява риска от артериална хипертония при бременната, а при плода – до 70% опасността от дефект на невралната тръба (б.а. - спина бифида).

 

Други необходими вещества за организма са омега 3-мастните киселини и по-специално докозохексаеновата киселина (DHA) - една от нейните основни функции е да укрепва имунната система на организма. Те подпомагат развитието на мозъка и ретината на плода, а при бременните подобряват приема на есенциалните мастни киселини. От особена важност са за поддържане на здраво сърце, кости и добър метаболизъм. Те също не се синтезират от организма и се набавят под формата на хранителна добавка.

Организмът на бременните жени се нуждае и от йод, който е необходим за секретирането на тироидния хормон, отговарящ за правилното функциониране на щитовидната жлеза, от което зависи пълноценната работа на цялата ендокринна система. Йодът има изключително значение за развитието на плода. Недостигът му може да доведе до психомоторна ретардация (б.а. -умерена степен на забавено развитие на мозъчната и двигателна дейност) на бебето, както и до хипертиреоидизъм при майката.

 

Ролята на витамините D3 и Е

 

Два витамина са особено необходими за развитието на плода. Единият е витамин D3, който участва в изграждането на костите и на зъбите на бебето. Предпазва от рахит и развитие на неонатална хипокалциемия (б.а.- намалено количество на калций), отпимизира калциевите запаси на майката и намалява риска от прееклампсия.

Най-добрият начин за неговото набавяне е излагането на слънце за определен период от време, което през зимните месеци е трудно, почти невъзможно. Затова е необходим допълнителен прием чрез хранителна добавка - около 5 мкг дневно.

 

Витамин Е предпазва мембраните на клетките от натрупване на токсични продукти. Важен е за формирането на мускулатурата и нервната тъкан на плода и е свързан с образуването на половите хормони. Недостигът му може да доведе до анемия, мускулна дистрофия, засягане на мозъчни участъци, безплодие и ранна ембрионална смъртност. Съдържа се в растителното и животинското масло, зеленчуци, мляко, яйца, черен дроб, месо, а също така в зародиш на житни растения. Макар и в малки количества, приемът му е абсолютно необходим преди и по време на бременност и кърмене.

 

Огестан – 5 съставки в една таблетка, удобна за прием

 

Всички тези необходими вещества могат да се набавят с хранителната добавка „Огестан“. Тя e уникална комбинация в една таблетка на всички най-важни микроелементи за бременни, кърмачки и за жени, планиращи майчинство. Продуктът осигурява на организма на бъдещата майка необходимите за нея и за развиващото се бебе допълнителни вещества. Тази хранителна добавка представлява чудесна комбинация от 5 незаменими съставки, които са в оптимално количество и гарантират доброто здраве на жената и нейното дете:

 

 

 

 

  •  Фолиева киселина - 400 микрограма;
  •  Рибено масло, богато на омега - 3 мастни киселини;
  • Витамин D3 - 5 микрограма;
  •  Витамин Е – 10 микрограма;
  • Йод - 150 микрограма.

Препоръчително е приемът на „Огестан“ да започне преди зачеването и да продължи през цялата бременност, както и в периода на кърмене.

 

 

Коментари