Публикация

Глаукомата - “тихият крадец на зрение”

Глаукомата - “тихият крадец на зрение”

12-ти март е обявен за Международен ден срещу глаукома от Световната глаукомна асоциация и Международната пациентска организация, които през 2008 г. обединяват силите си в борбата с очното страдание и стартират световна инициатива.

 

В кабинета по очни болести на МК „Доверие“ се извършват експертни офталмологични прегледи, които обхващат в дълбочина индивидуалните нужди на всеки пациент. Офтамологът  д-р Даниела Венелинова е част от екипа на медицинския комплекс от 2012 г. Член е на Глаукомната асоциация и на Българско офталмологично дружество. Сред квалификациите ѝ са „Заболяване на ретината“,    „Периферни ретинални дегенерации“ и „Глаукома“.

 

Глаукомата е на челните места по ослепяване на населението в целия свят. Това е така защото тя протича почти безсимптомно, за това я наричат “тихият крадец на зрение”.  Обикновено пациентите не забелязват какво точно се случва със зрението, докато без да искат не закрият едното око и не разберат, че другото има сериозен проблем. Обикновено идват при нас доста късно и тогава не може почти нищо да се направи за зрението им. За това е препоръчително всички пациенти, след 40 годишна възраст, да минават профилактично на офтамологични прегледи, така може да се открият всички видове заболявания - не само глаукомата, в най-ранен етап и можем да предприемем навремени мерки.

 

Какво точна представлява болестта глаукома?

Обикновено винаги, или почти винаги свързваме глаукомата с повишено вътреочно налягане. Но има и така наречената глаукома с ниско налягане. Не всеки път е необходимо да ни е повишено налягането, за да кажем, че имаме глаукома. Човек не я усеща по никакъв начин. Когато започне безпричинно сълзене на очите, честа смяна на очила, дискомфорт на очите, тогава трябва да се замислим, че има нещо друго, което най-вероятно в момента се развива.  Дали ще е глаукома, дали ще е дегенерация на макулата, дали ще е катаракта, просто трябва да се мисли в тази насока, особено при хората над 40-годишна възраст. Другото, което искам да подчертая е, че всички заболявания на очите вече се подмладяват. До скоро беше след 40 г., но сега имаме доста хора под 40-годишна възраст,  които са с глаукома. Има хора и на 20 г.…

 

Развитието на заболяването свързано ли е с вида работа?

По-скоро не е обвързано с работата. Няма пряка зависимост между натоварването на зрението и развитието на глаукома.

 

Какви видове глаукома познаваме?

Двата основни типа са първична - откритоъгълна и закритоъгълна. Има и травматична глаукома, и глаукома, която е свързана с диабета. Има глаукома, която е свързана с употреба на лекарствени средства, но основните видове са откритоъгълна и закритоъгълна.

 

Различават се по начина на протичане на заболяването. Първичноъгълната глаукома протича безсимптомно. Постепенно намалява зрението и атрофира зрителния нерв. Той се унищожава от повишеното вътреочно налягане. Пациентът не го усеща по никакъв начин и  идвайки на преглед по повод смяна на очилата, обикновено се мери вътреочно налягане и като се огледа и очното дъно (не само вътреочното налягане) се открива глаукомата. Много често е при преглед по друг повод, а не във връзка с конкретни оплаквания. Обикновеното оплакване е намалено зрение. Закритоъгълната глаукома, протича много драматично. Окото се зачервява, започва да боли, зрението силно намалява, освен това има главоболие, някой път може да се стигне до гадене и до повръщане. Много често може да се сбърка (ако пациентът отиде при неспециалист) с конюктивит, иридоциклит или с други възпалителни заболявания и да не се мисли за глаукома. Поради тази причина при едно зачервено око винаги трябва да се прави диференциална диагноза със закритоъгълна глаукома - пристъпна глаукома.

 

От какво се причинява глаукомата?

От структурата на окото. Самата структура на окото е причината.

 

Означава ли това, че не можем да я предотвратим?

Не можем. Хубаво е да се гледа телевизия при светната лампа, да има някаква светлина. Добре е да не се стои много на тъмно. Изключвам спането, когато човек си легне няма начин да не е на тъмно. По-добре е за окото обстановката да е по-светла, да не е рязка границата между телевизор и околно осветление. Винаги да има нещо, което да свети в стаята. Така можем да предотвратим развитието на болестта. Важно е да знаем, че глаукомата в голям процент е наследствена. Винаги,  когато дойде пациент при нас и ние се съмняваме за глаукома, питаме дали някой в рода е имал заболяването. Ако пациентът не може да ни отговори, питаме дали някой от рода е ходил често при офтамолог, капал ли си е непрекъснато капки… Така можем да проследим горе-долу назад във времето какво се е случвало в семейството. Много пъти съм откривала заболяването първо при децата и след това при възрастните. В моята практика ми е направило впечатление, че при децата обикновено глаукомата протича много по-бързо и много по-тежко от колкото при възрастните. Това е мое лично наблюдение от години работа с пациенти с глаукома.

 

Важно е да се знае, че когато пациентът има глаукома, той се нуждае от постоянна терапия, капят се капки цял живот. Не се спират. При това заболяване няма дефинитивно излекуване. Има поддържаща терапия за цял живот. Съвсем стриктна, без да се прескача, без да се почива, без да имаме спиране на капките. Пациентите, които са с глаукома, независимо какъв тип е тя, подлежат на диспансеризация, тоест на 3 месеца биха могли да идват на офтамолог специалист, за да се следи процеса. Те имат преференции по отношение на другите пациенти, което е изключително добре. Не би трябвало да се прескачат тези 3 месеца. Често се случва пациентът да си мисли, че е добре и в същия момент състоянието му да се влошава. Разбира се, ако има оплаквания, може да дойде и по-рано от тези 3 месеца. По време на прегледа следим за зачервяване на очите, намаляване на зрението, честа смяна на очилата, дискомфорт в очите.

 

Какво означава честа смяна на очила?

Обикновено очила се сменят ориентировъчно на 2-3 години. При глаукома болните започва смяна на 4-5 месеца и все нещо не му достига на пациента, за да вижда по-добре. Не се чувства добре, не са му удобни очилата….

 

Главоболието чест симптом ли е?

По-скоро не. Може да има някакво напрежение. Не винаги главоболието е свързано с повишаване на налягането. При закритоъгълната глаукомата има главоболие, изключително силно и то обикновено кара пациента да отиде на лекар. При първичната глаукома, откритоъгълна, по-скоро човек няма никакви оплаквания и за това тя се нарича  “тихият крадец на зрение”.

Когато глаукомата отнеме зрение, нищо не може да го върне.

За разлика от катарактата, която оперативно се отстранява, поставя се очна леща и всичко е наред. При  глаукомата, за съжаление не е така. Веднъж намалено зрението, не можем да го върнем по никакъв начин. Ето защо е толкова важно превантивно измерване на налягането. Дори пациентът да няма някакви други оплаквания, трябва да помоли лекаря да измери и налягането, особено ако има наследствена обремененост. Това е задължително.

 

Можем ли да определим в коя възраст са пациентите с глаукома? 

Около 50 / 55 г. започват вече нещата да изскачат на повърхността, а ако искаме да хванем заболяването по-рано, е необходимо превантивното мерене на налягането. Няма пряка връзка с професията. Основното е наследствената обремененост. Не са от значение строежа на окото, расата или половата принадлежност. Пациентът няма как да знае каква му е структурата на окото, затова превенцията от  глаукома е основно профилактиката. Нищо друго не може да ни предпази от  глаукома, така като  профилактиката.

 

Аз съветвам да не се сменят очилата само с посещение  в оптиката. Според мен това е много грешен подход, въпреки че и аз съм работила в оптика. Човек не става по-млад и след 40 – 45 години, когато очилата не са удобни, е важно да се отиде в кабинет, а не в оптика. Повечето от колегите, които работят в оптика са изключително отговорни и като видят, че нещо не е както трябва обикновено изпращат пациента на преглед. Но ако в момента няма никакви тревожни сигнали, просто се дават очила, той  се чувства горе-долу добре с тях и се забавя отиването в лекарския кабинет.

 

За какво е важно да следим, да настояваме по време на очния преглед?

Задължително измерване на очно налягане и очно дъно. Това влиза в основния преглед. Дори пациентът да е дошъл само за очила, дори да има обикновен конюктивит или така наречения по народному ечемик. Офтамологът след като излекува основното заболяване, за което е пациента, следва да назначи контролен преглед, за да се провери всичко останало. Ние в МК „Доверие“ работим така и аз вярвам, че това е правилния подход – да се огледат нещата от абсолютно всички страни. 

Коментари