Публикация

Какво е важно да знаем за смяна на тазобедрената става

Какво е важно да знаем за смяна на тазобедрената става

Доктор Александър Фудулски е специалист по „Ортопедия и травматология“ и е част от екипа на МК „Доверие“. Областите специалните му  квалификации са хирургия на ръката, ендопротезиране на колянна и тазобедрена става, хирургия на стъпалото и травматология.Споделя, че професионалните му интереси към ортопедията са се определили още в ранните студентски години, главно от възможността да се постигне пълно възстановяване на увредената функция при правилно лечение. Не са малко случаите на  спортисти, които след тежки травми се състезават в световния елит.

 

Пътят му в хирургията на ръката започна през 1991 г. с един подарък, книгата на Х. Бунке „Микрохирургия, трансплантация и реплантация“, който го отвежда при доц. Павка Тричкова в клиниката по „Хирургия на ръката“ - Пирогов. Професионалния му път минава през  отделението по „Радиоизотопна диагностика“ в болница „Свети Иван Рилски“ – МА, „Клиника по ортопедия и травматология“ в болница „Царица Йоанна“ ИСУЛ и СБАЛ “Полимед“. Като преподавател в МА - София до 2012 г., в клиниката има възможност да работи и да се учи от едни от най-добрите в своята област - доц. Бинка Попова (микрохирургия и хирургия на ръката) и проф. Тивчев (ендопротезиране на стави, асептични костни некрози и травматология). Практиката му е подкрепена от поредица от специализации по избраните теми в Германия, Швейцария, Унгария, Люксембург, Франция и Австрия.

 

 

В своя сайт д-р Фудулски отговаря на много въпроси, свързани с диагнозата „напреднала коксартроза“ и необходимостта увредената става да бъде сменена с изкуствена.

 

Кога трябва да се направи операцията?

Не е спешно, освен при счупване на бедрената шийка. Промените настъпват бавно, но колкото повече време минава, кракът се скъсява, подвижността намалява и болката нараства. Увеличава се и рискът от странични ефекти на медикаментите за обезболяване.

 

Кой сезон е най-подходящ?

За пациенти над 80 г. и със съпътстващи сърдечни и съдови заболявания е по-добре да не се оперират през горещите месеци.

 

Каква става да избера?

За предпочитане са стави с безциментна фиксация. При тях закрепването на протезата се осъществява чрез прорастване на костта в грапавини по повърхносттта на компонентите и е много по-трайно. То настъпва за около 45 дни. Циментираните стави са по-евтини, фиксацията е окончателна при стягане на цимента и не се налага отбременяване на крака след операцията, което е подходящо за възрастни пациенти, които не могат да ползват ефективно помощни средства при ходене.

 

Какви са предимствата на миниинвазивният метод за смяна на става?

Това е съвременен метод, популяризиран в периода 2001-2006 г. В моята практика е въведен през 2010 г. Използват се протези и инструменти разработени специално за тази техника. В момента най-предпочитан е предният достъп до тазобедрената става. Разрезът е с дължина 8-11 см с добра естетика, оценена от пациентите. Съществено предимство е, че не се налага прерязване на мускули по време на операцията. Това дава много добра следоперативна стабилност на ставата, минимален риск от изкълчване и съответно по-бързо и по-леко възстановяване с минимални ограничения по отношение на завъртане в леглото, ползване на тоалетна, обуване на чорапи и обувки.

 

Колко време ще може да се ползва протезата?

Животът на изкуствената става зависи най-общо от две групи фактори. В първата са механичните качества на протезата, гарантирани от производителя. Във втората са биологични фактори, които определят стабилната връзка между компонентите на протезата и костта на пациента. Такива са например теглото, активността и качеството на костта на конкретния пациент. Причини за смяна на ставата са първична артроза, травма или вродена малформация и туморни процеси.

Възможна е и комбинация от фактори от двете групи, например при неправилно поставяне на компонентите на протезата се получава по-бързо износване с по-голямо количество частици от износването, които могат да доведат до разхлабване на връзката на протезата с костта (асептично разхлабване). При инфекция на сменената става настъпва бързо разхлабване на компонентите и се налага реоперация.

По данни на Австралийският регистър по ендопротезиране за 2018 г. за протезата, с която работя най-често, преживяемостта на импланта след 15 години е 91.1%.

 

Колко време е болничният престой?

Обичайно 6 дни.

 

С каква анестезия се работи?

Спинална (от кръста надолу).

 

Кога ще мога да ходя?

В деня след операцията с помощта на кинезитерапевт се изправяте и се научавате да ползвате проходилка и/или патерици. На 2-3ти ден повечето пациенти се справят самостоятелно с ходене до тоалетната и до кафе-машината. На 4-5ти ден се тренира движение по стълби, обикновено 1 етаж.

 

Кога ще мога да карам кола?

Един месец след операцията.

 

Какъв е режимът след изписване от болницата?

Приемат се хапчета за профилактика на емболия в продължение на 30 дни. 30-40 дни се ходи с две патерици и частично натоварване на оперирания крак. През това време работата с кинезитерапевт ускорява възстановяването. След това се провежда контролен преглед с рентгенова снимка и се разрешава свободно ходене. Пълно натоварване със спорт и физическа работа се разрешава след укрепване на мускулите и добро раздвижване, обичайно след 3-5 мес. Около 18 месеца следоперативно се наблюдава постоянно подобрение.

 

Налага ли се последващ контрол?

Добре е на 2-3 години да се провежда контролен преглед.

 

Какво в същност може да се прави след смяна на една или две тазобедрени стави?

Нивото на физическа активност след смяна на ставите, независимо едната или и двете, зависи много от състоянието и двигателната култура на конкретния човек.

Няма противопоказания за извършване на селскостопанска и строителна работа, любителски спорт и активни развлечения, например танци и туризъм.

Коментари