Публикация

ARPharm: Необходимо е увеличаване на инвестициите в здравеопазването

ARPharm: Необходимо е увеличаване на инвестициите в здравеопазването

Основното послание, което имаме към политическите партии е, че те трябва да постигнат консенсус за ускорено развитие на българското здравеопазване в рамките на следващите 5 г. Това обяви пред CredoWeb Деян Денев, ARPharm по повод предстоящите парламентарни и избори. Той обясни, че този консенсус трябва да съдържа принципите, чрез които българското здравеопазване ще догони средноевропейските стандарти на основните здравни показатели. Това са:

  • Продължителност на живота;
  • Години живот в добро здраве;
  • Преживяемост от определени заболявания;
  • Предотвратима смъртност и др.

 

„Ние съзнаваме, че тези показатели могат да бъдат подобрени само ако здравната политика е устойчива и се подчинява на основни принципи, които не зависят от това кой управлява“, каза Денев.

 

От ARPharm  настояват инвестициите в здравеопазването да бъдат увеличавани и да бъдат по ефективни. Денев заяви, че политиците трябва най-напред да набележат конкретни цели и да се управлява така, че те да бъдат постигнати. Здравеопазването не бива да следва събитията и да бъде бюджетирано на остатъчен принцип.

 

„Постигането на тези цели изисква те да бъдат облечени в съответния план за действие, а той да бъде подплатен със съответното финансиране. Средствата трябва да се влагат там, където тяхното използване би било най-добре“, каза още той.

 

Необходима е и пълна дигитализация на здравеопазването за повече анализи и обективна база за управленски решения, заяви Денев. По думите му това трябва да се случи през следващите една-две години. Според него така не само ще бъде намалена бюрокрацията и административната тежест върху лекарите и пациентите, но ще се даде възможност да се разбере къде трябва да се инвестира.

 

Повече за това какво очакват лекарите и различни неправителствени организации от политиците

 

вижте в предизборната дискусия „Пресечната точка между медици и политици“.

 

Очаквайте становищата на основните политически сили.

Коментари