Публикация

Как да преборим уроинфекция, причинена от ешерихия коли?

Как да преборим уроинфекция, причинена от ешерихия коли?

Бактерията ешерихия коли е една от водещите причини за урологични инфекции при жените. Изследвания сочат, че в 90% от случаите тя е техният основният причинител. Нейното нормално местообитание в човешкото тяло са долните отделения на червата. От там тя понякога може да попадне в пикочния канал на жената. Причината е чисто физиологическа. При жените уретрата се намира много близо до ануса, а освен това е тя е къса, което спомага за лесно развиване на инфекция.

 

Заразяването обикновено става при контакт с бактерии, с които са замърсени някои басейни, определени сексуални контакти или недостатъчно добра хигиена. Попаднала в уретрата тя може да доведе до възпаление. Симптомите в началото са лесно разпознаваеми:

 

  • често уриниране;
  • болки и парене при уриниране;
  • отпадналост;
  • температура;
  • мътна урина с неприятен мирис;

Лечението най-често е комплексно, в зависимост от тежестта на заболяването. Обикновено лекарите предписват антибиотично лечение, ако инфекцията е от средна до тежка. При по-леките форми на възпалението терапията се извършва с препарати на билкова основа.

 

През последните години много нашумя лечението с екстракт от червена боровинка. Според редица изследвания тя има способността да отлепва бактерията от стените на уретрата и пикочния мехур и след това организмът да я изхвърли. В червената боровинка се съдържат две много важни съединения - фруктоза и проантоцианидини тип А, които се закрепват към власинките на ешерихия коли. По този начин инфектирането с бактерията е предотвратено още в зародиш. Ето защо освен за лечение

 

екстрактът от червена боровинка се препоръчва и като профилактично средство

 

Много често при по-леките форми на възпаление или при бременните жени лекарите предпочитат продуктите с червена боровинка пред антибиотиците. Причините са две – антибиотичната терапия не е желателна при бременните, а ешерихия коли понякога са резистентни към антибиотиците.

 

 

 

 

Важно за червената боровинка е също така, че тя е мощен антиоксидант, който засилва имунната система. Ето защо се препоръчва нейният продължителен прием, особено когато урологичните възпаления са хронични.  

 

„Урокомфорт“ е препарат, който съдържа необходимите количества екстракт от червена боровинка. За да се подсили антибактериалния ефект

 

в препарата са добавени също така коприва и D-маноза

 

Копривата пречиства кръвта и спомага за изхвърляне на ненужните вещества от организма, чрез урината. Има укрепващо имунната система действие, благодарение на високите нова на витамин С в нея.

 

D-манозата е естествен монозахариден изомер на глюкозата, наричан още хексоза. Съдържа се в големи количества в червената боровинка. Тя е изключително важна съставка, която блокира пипалата, с които Ешерихия коли се прикрепва към уроепитела.

Коментари