Публикация

Може ли да консумираме млечни продукти и шоколад при акне?

Може ли да консумираме млечни продукти и шоколад при акне?

Д-р Вероника Гинчева е специалист по кожни и венерически болести от УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, Плевен . С нея разговаряме за проблемите, свързани с акнето.

 

Какво представлява акнето?

 

Акнето е заболяване, което се изразява със запушване отвора на мастната жлеза. Вследствие на това се появяват обриви и възпалителни лезии и мехурчета, пълни с течност, наподобяващи гной. Можем да имаме вторична инфекция със страфилококи и стрептококи, тъй като пациентите много често чешат и разраняват тези обриви. Тогава се изисква лечение с антибиотик, системен или локален.

 

Акнето има няколко форми. Най-честата е т.нар. тийнейджърско акне, което засяга възрастта между 13 и 19 години. Напоследък се наблюдава едно подмладяване на това заболяване и все по-малки деца преди 14 г. започват да страдат от него.

 

Съществува акне при възрастните, което е по-рядко. Става въпрос за пациенти над 20 г. То засяга по-често долната част на лицето и се лекува малко по-трудно.

 

Интересен подвид на заболяването е акнето на новороденото. Това е физиологично състояние при което бебетата около 20-я ден след раждането започват да образуват пъпчици по лицето, които много напомнят тийнейджърското акне. Става въпрос за хормонален дисбаланс, който не е нужно да бъде лекуван, защото състоянието отшумява само.

 

Какви са локациите на заболяването?

 

Най-често засяга лицето и по-конкретно скалпа, челото, носа и брадичката. Появява се също и при деколтето, гърба между плешките и гениталиите.

 

Кои са рисковите фактори за появата на акне?

 

Водещ фактор е наследствеността. Ако родителите са имали тежко акне, вероятността децата да го имат е доста голяма. Стресът обостря изключително много това състояние и предразполага към появата му. Всички видове токсини, които приемаме с храната и замърсяването на околната среда, може да предизвикат това заболяване. Това са независещи от нас фактори.

 

Има обаче една група от причини, на които можем да влияем. Това са грижата за кожата и хигиенните навици. При около 30% от пациентите в тийнейджърска възраст, при правилната грижа и при правилната козметика, проблемът се решава без лекарства.

 

До колко рисков фактор е полът?

 

От акне страдат по-често момичетата, но момчетата го карат доста по-тежко.

 

Има ли връзка между акнето и козметичните продукти?

 

Абсолютно. Все повече продукти на пазара са доста пречистени от агенти, които биха могли да предизвикат или да влошат акнето, но такива все още съществуват. Затова е изключително важно да прецизираме това, което слагам върху кожата си. Най-добре е то да бъде препоръчано от дерматолог.

 

Може ли да е свързано с някакво заболяване?

 

Разбира се. Акнето е хормонално обусловено и затова се изразява най-често в тийнейджърската възраст. Тогава е този хормонален вихър, който тормози организма.

Съветвам момичетата на тази възраст да си направят консултация с гинеколог, защото много често поликистозата на яйчниците води до тежко акне. Там се налага комплексно лечение.

 

Какво е лечението и как да се грижим правилно за кожата?

 

То зависи изключително много от индивидуалния проблем. При около 30% от пациентите с една продължителна беседа и разясняване на това какво трябва да правят за кожата си, проблемът е решен. Най-често тези деца си мислят, че измивайки лицето си с продукт срещу акне, премахват мазнината от кожата и всичко приключва. Те не нанасят хидратант, защото смятат, че мазната кожа няма нужда от крем. Пациентите си мислят, че кремът ще запуши порите и ще влоши акнето. Това е абсолютно погрешно, а е ключов момент. Измивайки лицето, ние премахваме водно-липидния слой на кожата. Да, при акне, водно-липидната мантия е с превес на липиди, но това не означава, че ние не трябва да нанасяме хидратиращи кремове. Дехидратирана и мазна кожа са две съвсем различни неща. Необходимо е задължително да хидратираме кожата с продукти, които са специално за акнеична кожа, не омазняват, а в тях са добавени и противовъзпалителни съставки.

 

Такъв продукт, който хидратира кожата и лекува акнето е НиАкне. Той може да се използва самостоятелно за лечение на по-леките случаи, защото е нещо средно между медицинско изделие и козметика. Активните му съставки не са такива, които водят до привикване и налагат продукта да бъде използван за определен кратък период от време. Той се среща в два варианта – гел и крем. Какво да се употреби се решава индивидуално за всеки пациент. Ако той е на системна терапия с медикаменти или антибиотици и кожата му е изсушена от лечението, тогава предпочитаме крема. Това е, защото той има в себе си аминокиселини, които премахват страничния ефект на системната терапия. Гелът се изписва, ако кожата няма такива нужди. Няма ограничение във времето на тяхното използване.

 

Как с лекуват по-тежките форми?

 

При някои пациенти се налага медикаментозно лечение и перорални антибиотици. Не е нужно да се прави специално микробиологично изследване, за да се установи вида на бактериите, защото те са едни и същи.

 

Съществува и друг продукт, който не е антибиотик и съдържа изотретиноин. Това е дериват на витамин А киселина, който много добре повлиява на тежките форми на акне. Тук обаче има нещо специфично. Кожата лекувана с такъв тип медикамент става суха и много чувствителна. Тогава е много важно козметиката за тази кожа, която е пресушена от терапията, да бъде специфична. Препоръчват се хидратиращи кремове, като НиАкне.

 

Колко упорито е акнето и колко продължава лечението?

 

Отново всичко е строго индивидуално. При употребата на правилните продукти със сигурност имаме подобряване на акнето. Много често имам пациенти, които се връщат при мен година по-късно и след една тежка форма се наблюдава изчистено лице с една-две лезии, които с възрастта преминават.

 

Може ли да бъде хронично и след изчистване да се  появи отново?

 

Понякога има кожа, която е склонна към акне. При определени обстоятелства заболяването може да се обнови в резултат на хормонални проблеми, стрес и грешки в диетите.

 

Кой храни трябва да се избягват при акне?

 

Има едни огромни дискусии между лекарите относно ролята на млечните продукти и шоколада. Има две школи, като едната е категорична, че не трябва да се консумират, а другата твърди, че няма никакво значение. По време на Световния конгрес по дерматология от преди две години стана ясно, че не може да се направи обобщение, което да засяга всички пациенти. Много е важно дали човек има нарушен глюкозен толеранс. Става въпрос за преходно състояние, при което на организма е трудно да преработва захарите, далеч преди да се стигне до диабет. Това не означава, че пациентът е застрашен от диабет. Изследват се лабораторно хормони, които показват дали този проблем е налице. При нарушен глюкозен толеранс е много вероятно акнето да се влоши от млечни продукти, шоколад и въглехидрати. Ако няма такъв, този тип храни при него нямат никакво негативно влияние върху заболяването.

 

Моето лично наблюдение е, че пациентите сами са забелязали дали млечните продукти и шоколада влошават акнето. Ако се колебаят, ги изпращам на консултация при ендокринолог, за да се определи дали има или няма такъв глюкозен толеранс.

 

Често ли попадате на случаи на самолечение? Кои са най-честите грешки, които допускат пациентите?

 

На какви ли не неща съм се наслушала от млади хора. Това, което е най-важно е хигиената. Тя означава два пъти измиване на лицето на ден. Не повече от три и нанасяне след това на подходящ хидратант.

 

Сериозна грешка е обтриване на засегнатите от акнето части със спирт. Това е абсолютно ненужно и влошава състоянието.

 

Не бива кожата да се маже с т.нар. цинкови кремове, които често се рекламират. Освен да се запушат порите, друго няма да се постигне.

 

Ексфолиращите продукти за излющване се рекламират за ежедневна употреба, но много трябва да се внимава с тях. Също и с механичното излющване с четки, гъби и др., което при възпалено акне е противопоказно. Освен това при всяка друга кожа, която няма акне, не бива да се случва повече от веднъж седмично.

 

Някои се мажат с кисело мляко и свинска мас. По този начин само се замърсява кожата и се задръстват порите.

 

Важна грешка е изстискването на гнойните пъпки. Разбирам младите хора, които не желаят да се показват с тях, но по-добре е да не го правят.

 

Има момичетата с акне, които ходят при козметик за почистване на лицето. Важно е те да са изпитани и то да се прави от хора, които са образовани в тази насока, а не да експериментират.

 

Може ли да се покриват обривите с грим?

 

Не е противопоказно. Има хубави козметични продукти, които не запушват порите.

 

Противопоказни ли са слънцезащитните средства?

 

Пациентите с акне трябва да използват слънцезащитни средства, защото слънцето влошава заболяването. Факторът трябва да е 50 плюс, но в градски условия 30 е достатъчен. Средствата обаче трябва да са съобразени с това, че човекът има акне. В аптеките има избор на такива продукти.

Коментари