Публикация

Ваксина срещу хипертония?

Интервю с д-р Сотир Марчев, ръководител на Кардиологичното отделение в Пета многопрофилна болница – София.


Д-р Марчев, все още има хора, които смятат, че хипертонията се лекува няколко месеца и след това лекарствата се спират. Защо това не е така?
Целта на медицината е хората да са здрави и най-вече живи. Ако човек пие лекарства за кръвно само един месец, шансът му да е здрав и жив в дългосрочен план е по-малък, отколкото ако си лекува хипертонията постоянно. Всъщност усилията и средствата, които се влагат всеки месец за лекарствата, се връщат във вид на повече години по-качествен живот.

А защо всъщност кръвното не може да се излекува окончателно?
По този въпрос се работи усилено и вероятно след десетина години ще има резултат. Само че най-вероятно цената за излекуване на хипертонията веднъж и завинаги ще бъде доста висока, предполагам, колкото сборната цена на всички хапчета, взимани иначе до края на живота. Засега високото кръвно не може да се излекува дефинитивно, с изключение на някои редки причини като стеснение на бъбречните артерии. При това състояние разширяването на артерията чрез инвазивен или хирургичен метод нормализира налягането. А в останалите случаи чрез лекарствата вкарваме в организма вещества, които потискат субстанциите, повишаващи кръвното.

На какво ще разчитаме за лечение в следващите десетилетия?
Тези неща са още в лабораториите. Едните разработки са за ваксини, които ще принудят организма сам да произвежда антитела - примерно срещу веществото ангиотензин-2. Това вещество води до повишаване на кръвното и ние в момента го блокираме с лекарства. Други проучвания са свързани с възможността да се прекъснат чрез инвазивен метод специфични нервни окончания в бъбречната артерия, защото тези нервни влакна провокират производството на ренин. А той стои в началото на верижен процес за повишаване на артериалното налягане. Този метод, който вече се прилага експериментално, силно подобрява прогнозата на хора, които имат т.нар. злокачествена, трудноовладяема хипертония.

Какви други експерименти се правят за справяне с високото кръвно?
Например имплантиране на пейсмейкър, чиито електроди обаче не отиват в сърцето, а до един участък в каротидната артерия, където са рецепторите на мозъка за артериално налягане. Умното апаратче започва да лъже мозъка, че кръвното в организма е още по-високо от реалното. И организмът взима мерки да свали това екстремно повишено артериално налягане. Но тези неща ще се прилагат рутинно след години. Засега актуалната схема е всеки ден да си пиеш хапчето.

Нека да припомним при какви стойности на кръвното трябва да започне лечение.
Нещата са линейни. Колкото кръвното е по-високо, толкова рискът е по-голям. Както на магистралите има ограничения до 130, защото високата скорост убива, така и за кръвното има ограничения, защото то също убива, макар и не веднага. В момента е приета границата до 139 на 89, а от 140 на 90 включително вече е високо.

Тоест над това се изискват мерки.
Да, прието е над тези стойности да се взимат мерки. В началото те могат да се изразяват в промяна на начина на живот – спиране на пушенето, здравословна храна и особено с по-малко сол и мазнини, активно движение, намаляване на теглото. И ако тези мерки не се окажат достатъчни, се обръщаме към лекарствата. Важно е те да се взимат постоянно и в дози и комбинации, чрез които се постигат прицелните стойности. Това става под редовен лекарски контрол. 

Коментари